O descoperire demnă de Cartea Recordurilor, în timpul lucrărilor la lotul 4 al căii ferate Timișoara – Arad. Este vorba de 21 de situri arheologice – vechi așezări și cimitire – dintre care unul este cel mai mare descoperit în România datorită unor lucrări de infrastructură. Arheologii de la Muzeul Naţional de Istorie au scos la suprafaţă structuri de locuinţe de lut și un cimitir sarmatic vechi de 1.900 de ani.
Dintre cele 21 de situri arheologice, numărul 10 este cel mai spectaculos – spune la Europa FM arheologul Mihaela Simion, de la Muzeul național de Istorie al României. Este vorba de 2 kilometri pe care au fost găsite vestigii importante.
Mihaela Simion, arheolog: „Această necropolă suprapune o locuire mai veche de epoca târzie a bronzului”
„Un sat bănățean medieval dispărut cândva prin secolul al XVI-lea, care la rândul lui suprapune un cimitir al unei populații ce a trăit în zona asta acum 1900-1800 de ani – sarmați se numesc. Și la rândul ei, această necropolă suprapune o locuire mai veche de epoca târzie a bronzului”, a explicat la Europa FM arheologul Mihaela Simion.
Cercetarea continuă la fața locului, dar ea nu va afecta lucrările la Lotul 4 al căii ferate Timișoara-Arad, care ar trebui să fie gata la sfârșitul anului 2026.
Călătorie cu trenul în România și în istoria României
„Noi am făcut tot felul de filmulețe și tot felul de reconstituiri 3D, astfel ca la finalul proiectului de cale ferată pe lângă o călătorie cu trenul între Arad și Timișoara să facă și o adevărată călătorie în istoria acestui spațiu”, a mai spus la Europa FM arheologul Mihaela Simion.
Întreaga magistrală Caransebeş – Lugoj – Timişoara – Arad, de 162 de kilometri, se reabilitează cu bani europeni prin PNRR, aproape 9 miliarde de lei, şi a fost împărţită în 4 loturi. Toate cele patru tronsoane trebuie să fie gata la finele anului 2026.
Sursa colaj foto: MNIR