Confidenţialitate

Descoperire arheologică importantă în România: Cele mai vechi urme de locuire umană din Europa, care datează de aproape 2 milioane de ani | AUDIO | GALERIE FOTO

Descoperire arheologică importantă: În România se află cele mai vechi urme de locuire umană din Europa, datează de acum peste 1,95 de milioane de ani. Este concluzia la care a ajuns o echipă internațională de cercetători.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În anii ’60, unul dintre pionierii arheologiei preistorice românești, Constantin Nicolăescu-Plopșor susținea că în urmă cu aproximativ 2 milioane de ani, pe teritoriul României, ar fi trăit hominini. E vorba de cei mai vechi membrii ai specie umane.

Un studiu recent făcut de o echipă de specialiști de la centre de cercetare din: România, SUA, Marea Britanie, Australia, Suedia și Republica Moldova a reanalizat această teză.

Arheologii au analizat aproximativ 4.500 de fosile descoperite la începutul anilor ’60 în situl de la Valea lui Grăunceanu din județul Vâlcea.

Cu ajutorul unor microscoape de înaltă rezoluție, ei au stabilit că 20 dintre acestea aparțin unei specii hominine capabilă să folosească unelte.

Specialiștii spun că fosilele sunt vechi de cel puțin peste 1,95 de milioane de ani.

Aceasta face ca situl de la Valea lui Grăunceanu să fie cel mai vechi din Europa cu urme de activitate a unor hominini.

Sursa foto: Nature Communication

Citește și: Salamul de Nădlac a intrat în procesul de recunoaștere europeană. „Nu are rețetă, are gust” | AUDIO | GALERIE FOTO