În cadrul proiectului “Descoperă artiștii contemporani români!”, inițiat de Contemporanii și susținut de Europa FM, azi aflăm mai multe despre sculptorul Mircea Roman, născut în 1958, la Băiuț, Maramureș.
În 1984 a absolvit cursurile Academiei de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și din 2016 Președintele filialei de sculptură.
Într-un interviu acordat în urmă cu un an, Mircea Roman nominaliza mai mulți oameni ca fiind importanți în evoluția lui artistică: ”L-aş aminti, mai întâi şi-ntâi, pe profesorul meu de liceu, Carol Kadar, pentru răbdarea aproape părintească cu care m-a tratat într-o vreme în care nici nu desenam ca lumea şi nici nu modelam, în lut, la fel de bine cum o făceau alţi colegi de-ai mei. Pe locul doi s-ar afla profesorul meu din vremea studenţiei, Egon Korondi, un om extraordinar, nu numai faţă de mine, ci faţă de toţi studenţii săi. Pentru el, viaţa personală însemna să fie tot timpul în institut, în atelierele noastre, iar noi îl percepeam ca pe un prieten şi un sprijin în tot ce făceam noi, nişte învăţăcei la început de drum. Dar neapărat trebuie să spun că toţi cei cu care expuneam la Atelier 35 au contat enorm pentru, cum ziceţi, devenirea mea artistică”.
În 2008, Mircea Roman a primit Medalia de Aur a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.
În 1992 a primit Marele Premiu al Trienalei de la Osaka pentru sculptura.
În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Ofițer. În 2017, Mircea Roman a primit Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru sculptură.
3 lucrări pentru a-l cunoaște mai bine pe Mircea Roman
Mai multe informații despre Mircea Roman pot fi găsite la adresa www.ateliere.net/ro/mircea-roman