Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru înființarea Gărzii Forestiere Naționale. Au fost 240 de voturi pentru, 31 împotrivă și 6 abțineri. Și opoziția dar și puterea, inițiatoarea proiectului, au transmis de la tribuna Parlamentului că așteaptă ca noua instituție să performeze.
Guvernul a înființat Garda Forestieră Națională prin ordonanță de urgență în la finalul lui iunie 2021. Ministrul Mediului, Barna Tanczos, justifica măsura invocând „evoluția continuă a activităţilor în domeniul silvic”, misiunea noii instituții fiind „obținerea unor rezultate mai bune în lupta împotriva infracţionalităţii de mediu, în special a tăierilor ilegale de păduri, dar şi pentru întărirea capacităţii de control şi monitorizarea fondului forestier”.
Aceleași așteptări au fost enunțate acum, la mai bine de un și jumătate, de liberalul George Cătălin Stângă:
„Rămâne ca acum cei care conduc această instituție să demonstreze prin rezultate că pot performa, că reducem infracționalitatea pe parte de mediu, că limităm defrișările ilegale.”
Opoziția însă se îndoiește că noua instituție va reuși să schimbe lucrurile:
„Garda Națională Forestieră va fi, repet, la București, în birouri, 85 de postări pentru clientelă de partid”, a spus deputata AUR, Geanin Șerban.
Este bine că avem încă o instituție care să se ocupe de protejarea pădurilor, dar nu e suficient, a spus deputatul USR Adrian Gheorghiu:
„Avem nevoie și de DNA-ul pădurilor pentru că degeaba sunt prinși hoții dacă după aceea sunt eliberați.”
La începutul acestei luni o investigație Der Spiegel arăta că mai mult de jumătate din lemnul tăiat ilegal, la nivel mondial, provine din pădurile din România.
Foto: Inquam Photos / Tudor Costache