Legea laptelui și produselor lactate a fost adoptată, astăzi, în Camera Deputaților și merge la promulgare. Ar urma să protejeze clienții de marketingul înșelător. Produsele care au adaosuri și nu sunt doar din lapte trebuie vândute separat, pe alte rafturi decat cel pentru lactate.
Este înființat, în Ministerul Agriculturii, „Observatorul laptelui și al produselor lactate” care va monitoriza piața.
Prin această lege inițiatorii spun că își propun să protejeze cetățenii de reclamele înșelătoare și să transforme laptele produs în România într-un adevărat brand.
Concret, Observatorul laptelui şi al produselor lactate va aduna date privind efectivele de vaci de lapte, bivolițe, oi și capre, cantitatea de lapte crud produsă precum și cea care va fi livrată direct pe piață sau către procesatori.
De asemenea vor fi analizate și importurile sau exporturile de lapte.
Astfel, pe etichetele produselor vor trebui să se regăsească informații privind țara de origine sau a locului de proveniență și ingredientele primare folosite. Deputatul partidului Alianța pentru Unirea Românilor, Dumitru Flucuș:
„Această lege nu are aplicabilitate asupra producției obținute în gospodăriile românești ale oamenilor. Totuși este mult prea puțin pentru că noi cumpărăm foarte multă mâncare și produse lactate din străinătate, acelea nu sunt etichetate așa cum cerem noi acum.”
Produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale vor trebui comercializate separat, cu spații bine delimitate pe rafturi, iar cumpărătorii vor trebui atenționați explicit. Deputatul UDMR Lorand Balint:
„Considerăm că este o lege binevenită dar totuși mai avem de lucrat pe etichetarea laptelui, ce înseamnă lapte provenit din România și ce înseamnă definiția laptelui ca atare, că în momentul de față apare lapte și în cazul în care laptele este obținut din lapte praf.”
De asemenea va fi interzisă folosirea denumirilor lapte sau produse lactate pe eticheta produselor care nu conțin lapte.
Foto: Shutterstock