Confidenţialitate

Deputat, după dezincriminarea conflictului de interese: Ne-am trezit peste noapte că suntem vinovați

Parlamentarii au adoptat, miercuri, un proiect de lege care îi scapă de orice sancţiune pe deputații și senatorii care și-au angajat rude la cabinetele lor înainte de 2013. Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi: 306 voturi ”pentru” şi o singură abţinere.

Așadar, parlamentarii nu mai pot fi acuzați sau cercetaţi de Agenția Națională de Integritate pentru conflict de interese, chiar dacă şi-au angajat rudele în cabinetele parlamentare înainte de 2013.

 

 

Deputatul PSD Marian Neacșu, condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare după ce și-a angajat ilegal fiica în cabinetul său parlamentar, susține că proiectul reprezintă doar ”o clarificare” a unui articol din legea 96/2006.

Marian Neacșu mai spune că Legislativul este vinovat pentru că nu le-a spus că este ilegal să îţi angajezi rudele, prin urmare  s-au trezit vinovaţi, peste noapte. Deputatul PSD a mai adăugat că proiectul adoptat miercuri nu influențează condamnarea sa.

”Nu voi putea candida (n.r. la alegerile parlamentare)”, a ținut să precizeze Marian Neacşu.

Și liderul grupului PSD, Florin Pâslaru susține că e vorba doar despre ”clarificarea unui articol din legea 96/2006”.

 

Un alt deputat aflat în incompatibilitate după ce și-a angajat rudele la cabinetul său etse Mihăiță Calimente de la PNL.

Liberalul susține că nu știe ce se va întâmpla cu parlamentarii care au deja o condamnare definitivă, după ce legea a fost adoptată.

 

 

”După părerea mea, legea nu poate acţiona retroactiv, iar pentru viitor, ea funcţionează în continuare şi nu se pot face angajări din rândul membrilor familiei”, a spus Mihăiță Calimente.

Și acesta spune că niciun parlamentar NU şi-ar fi angajat rudele, dacă în lege se preciza clar de la început acest lucru.

Noi, practic, am fost puşi în această situaţie, ne-am trezit peste noapte că suntem vinovaţi, pentru că s-a modificat o lege în 2013”, a afirmat Mihăiță Calimente.

 

 

 

 

Aproximativ 50 de actuali şi foşti parlamentari şi-au angajat rude la cabinetele parlamentare, unii dintre aceştia înainte de 2013.

 

 

În cazul în care sunt găsiți vinovați definitiv pentru conflict de interese ei riscă pedepse de închisoare cu suspendare și nu mai au voie să candideze pentru un alt mandat.

 

 

În 2015, de exemplu, 10 aleși au primit condamnări cu suspendare sau amenzi penale după săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.

Unii parlamentari au susținut că nu pot fi acuzaţi de conflict de interese de ANI pentru angajarea rudelor înaintea modificării statutului din 2013, pentru că abia în acel an a fost introdusă în statut această interdicție.

De fapt, parlamentarii vor ca legea în baza căreia vor fi judecaţi să fie Statutul lor, şi nu Codul penal – în baza căruia ANI a dispus cercetări şi a stabilit că cei în cauză sunt în conflict de interese.

 

 

 

 

Citește și: Parlamentarii care și-au angajat rude la cabinete înainte de 2013, scapă de sancțiuni