Confidenţialitate

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a descoperit ce nu a funcţionat cum trebuie în intervenţia de la clubul Colectiv

Concluzia a fost problemele apărute au fost punctuale şi nu au avut un impact semnificativ asupra eficienţei intervenţiei la locul incendiului.

Există însă și propuneri de corectare a procedurilor de intervenție: forţe suplimentare vor fi trimise imediat ce sunt anunţate în dispecerat informaţii noi. De asemenea, s-a schimbat procedura de alertare prin staţii: vor fi folosite grupurile de comunicare şi nu alertarea individuală a fiecărui echipaj de intervenție.

Prima problemă a fost dificultatea de a se estima numărul de victime într-un mod cât mai apropiat de realitate. La primul apel efectuat la 112, nu a fost clar că sunt mulți răniți iar dispecerul ISU Bucureşti a trimis 3 autospeciale cu apă şi spumă, o autoscară,  un echipaj de prim ajutor şi un echipaj SMURD cu medic. La rîndul sau, dispecerul de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov  a trimis o ambulanţă cu medic. După cel de-al doilea apel, ISU Bucureşti a aşteptat ca echipajele de intervenţie să ajungă pentru a primi informaţii de la faţa locului. Serviciul de ambulanță a  trimis la faţa locului toate resursele disponibile. Raportul menționează că STS nu a pus la dispoziţie înregistrările apelurilor la 112, așa că analiza a folosit reconstituirea discuţiilor purtate cu dispecerii și o înregistrare apărută în presă.

Potrivit raportului, primele forţe au ajuns la Colectiv la ora 22.43.  Însă o autospecială pentru victime multiple a fost trimisă de la un detaşament apropiat, şi nu de la Spitalul Floreasca de unde putea veni cu personal medical. Echipajele au pierdut minute bune fiindcă la adresa comunicată la 112 poarta de intrare era închisă. În plus, s-a comunicat individual cu fiecare echipaj pentru că, pe grupul general, se comunicau toate datele intervenţiilor în desfăşurare din întreg Bucureştiul şi judeţul Ilfov.

Aceste lucruri vor fi corectate pe viitor păstrînd urgențele cotidiene pe frecvența radio actuală, iar evenimentele cu victime multiple vor fi dispecerizate pe o altă frecvență, unică. Va fi urgentată crearea  dispeceratului integrat ISU-SMURD-Serviciul de Ambulanță și va fi elaborată o procedură prin care spitalele să fie alertate despre producerea unui accident cu un număr mare și neprecizat de victime.

Inexistența unei proceduri clare cu privire la realocarea pacienților între spitale, lipsa unor mecanisme de colaborare cu ONG-urile și cu voluntarii, necesitatea unor acorduri prestabilite de transfer al pacienților cu arsuri, încheiate cu alte unități sanitare din Uniunea Europeană — au fost identificate drept probleme cu care autoritățile s-au confruntat în cazul Colectiv.