Confidenţialitate

Denis Ciulinaru: 7 cărți care merită să fie ecranizate

Denis Ciulinaru, gazda noastră de pe Drum cu Prioritate, ne recomandă 7 cărți care merită să fie ecranizate.

1. “Marte roșu” este un român celebru al scriitorului american Kim Stanley Robinson. Este, de fapt, o prima parte a unei serii de trei volume, care vorbește despre colonizarea planetei Marte. Cum este și normal, cartea prezintă venirea pământenilor pe Marte și primele acțiuni de colonizare ale planetei roșii, primele planuri. Misiunea începe în anul 2026 (în anul 1993, când a fost scris romanul, 2026 părea departe) la bordul unei imense nave interplanetare. O sută de coloniști, în general americani și ruși. Totul decurge conform planului. Echipajul ajunge pe Marte și odată cu demararea colonizării, apar și conflictele între oameni. Se desprind două tabere: prima tabăra care dorește terraformarea lui Marte și cealaltă, care consideră că omenirea nu are dreptul să facă absolut tot ce dorește. Și desigur, apar primele idei de independență în raport cu Terra. Romanul a fost distins cu premiul Nebula în anul 1993. Este unul extrem de intens cu foarte multă acțiune și cred că ar fi ușor de ecranizat astăzi. Și ar fi o tema de actualitate.

2. “Asediul Romei“, de Vintilă Corbul. Este o carte ce vorbește despre un moment de cumpănă în istoria Europei. Cucerirea Romei, la 6 mai 1527, de către trupele imperiale ale lui Carol Quintul. Este un fel de a spune… ale lui, pentru că, în realitate, era vorba despre mercenari care nu fuseseră plătiți de către împărat, pentru niște campanii militare și devin răzvrătiți, iar Roma li se pare o pradă interesantă. De ce este un moment de cumpănă? Pentru că produce niște schimbări politice incredibile. Papa Clement al VII-lea se ascunde vreme de 6 luni în castelul Sant`Angelo, însă la un moment dat hotărăște să se predea. Dar, la fel de important este că după căderea Papei, influenta familie De Medici a fost izgonită din Florența. Acest roman al lui Vintilă Corbul, este spectaculos și prin faptul că prezintă în detaliu societatea europeană de atunci, cu toate personajele sale importante. Se pare că autorul a studiat ani de zile istoria acelei perioade, înainte de a scrie această carte. Vintilă Corbul este unul dintre cei mai citiți și cunoscuți autori români în afară țării. “Asediul Romei” este genul de carte ce ar avea un succes imens dacă ar fi ecranizată. Intrigă, politică, lupte și personaje extrem de complexe.

3. “O fată de preot” este un român scris de George Orwell, cel care a scris celebrele lucrări “1984” sau “Ferma animalelor“. O avem pe Dorothy, fiica unui paroh dintr-un orăşel de ţară. Viața sa este dificilă, cu foarte multe probleme, dar previzibilă. Împrejurări neprevăzute o vor duce în agitația Londrei și a periferiilor acesteia. Dorothy, cea care trăia modest și după reguli mai mult apropiate de credință, va avea ocazia să cunoască puterea banului. Găsim o societate în care diferențele de poziție socială sunt pe primul loc. Prejudecăţile de tot felul arată o înalta societate încă medievală. Diferențele religioase sunt și ele în prim plan și te pot pune în avantaj sau dezavantaj. Depinde cu cine discuți. În tot acest context, fata preotului începe să aibă îndoieli legate de credința sa. George Orwell a fost un fin cunoscător al naturii umane și extraordinar socilog. În romanele “1984” sau “Ferma animalelor” este evident acest lucru. “O fată de preot” consider că ar fi un film interesant și prin farmecul epocii respective, dar și prin faptul că anumite chestiuni din societatea de atunci sunt încă prezente.

4. “Soarele Gol”, de Isaac Asimov, face parte din seria „Roboții”, un roman publicat în 1956. Din nou, Asimov ne arată cât a fost de vizionar. Cartea ne duce într-un viitor în care oamenii trăiesc alături de roboți. O tema de actualitate, nu? Romanul îl prezintă pe detectivul Elijah Baley, alături de partenerul său robot, investigând o crimă pe planeta Solaria. O lume colonizată de oameni, cu puțini locuitori umani, ce preferau să trăiască izolați, interacționând unii cu alții doar virtual, prin intermediul proiecțiilor holografice și evitând contactul fizic direct. Nu vi se pare cunoscut? În toată izolarea asta, are loc o crimă. Roboții nu puteau face asta, pentru că au în softul lor o regulă foarte clară: nu pot face rău oamenilor. Cine a comis crima? Este un român polițist, amestecat cu S.F. Cartea abordează în profunzime relația dintre umanitate și roboți. Cu tehnologia cinematografică de azi, ar ieși o ecranizare spectaculoasă și cu teme de actualitate în toată dezbaterea asta despre inteligență artificială.

5. “Rendez-vous cu Rama” este un roman S. F. scris de marele scriitor Arthur C. Clarke în 1972. Romanul a avut un succes imediat. Povestea se petrece în viitor, prin 2130. O uriașă navă extraterestră de formă cilindrică, de aproximativ 50 de kilometri lungime, apare în sistemul nostru solar. Este trimis un echipaj uman pentru a explora acest musafir nepoftit.

Echipajul reușește să intre în Rama (numele navei extraterestre) și constată că în interior există atmosferă respirabilă, niște orașe, o întindere mare de apă. O Terra în miniatură. Cartea asta vine să ne pună în față o varianta posibilă a unui Prim Contact cu o altă civilizație. Cred că ecranizarea acestui roman ar fi cu adevărat spectaculoasă. De peste 20 de ani, regizori importanți au în plan abordarea acestei producții. De ce nu au reușit până acum, nu știu. Poate încă nu au drepturi de ecranizare. Este cunoscut faptul că Arthur C. Clarke nu era înnebunit după ideea de a lăsa pe mâna Hollywoodului cărțile sale.

6. “Un yankeu la curtea regelui Arthur“, de Mark Twain, un roman al adolescenței mele. Cartea este despre un american tipic, ce lucrează la o fabrică de arme. În urma unui incident inexplicabil se trezește călător în timp. Ajunge la curtea regelui Arthur, este luat prizionier de un cavaler și singura sa șansă de salvare este să se declare vrăjitor. Pretinde că poate face Soarele să dispară. Și chiar face asta, în timpul unei eclipse. Vrăjile sale erau niște șmecherii științifice, evident. Devine faimos și intră în conflict cu adevăratul vrăjitor Merlin. Este un roman pentru adolescenți și am convingerea că ar ieși un film spectaculos și amuzant și cu mare priză la public.

7. Am să vă vorbesc despre o carte ce a fost ecranizată și ar merita un film făcut cu posibilitățile cinematografice de azi, “Tai-Pan“, de James Clavell, că tot a fost nebunia ecranizării în 2024 a romanului “Shogun”. În chineză, Tai-Pan înseamnă șef suprem. Cartea conține evenimente despre înființarea Hong-Kong-ului în anii 1840, iar personajele pare că au existat în realitate. Dirk Struan este patronul celei mai mari companii de comerț din Asia și duce un adevărat război cu adversarul său de afaceri Tyler Brock. Miza este uriașă: cine controlează comerțul cu China. Mi se pare o tema de mare actualitate. Astăzi, China este o putere economică uriașă, iar Occidentul are mari probleme în a stăvili acest imens dragon. Atunci, Occidentul era în poziția dominantă.

Romanul “Tai Pan” pune accentul pe ciocnirea dintre cele două culturi (occidentală și asiatică). Dirk Struan adoptă stilul de viață al chinezilor și le câștigă respectul. De aici și numele de “Tai Pan” – liderul suprem. Afaceri, politică, oportuniști. Avem de toate în acest roman. A existat o ecranizare a sa în 1986, dar sunt însă convins că astăzi ar putea fi realizat un film mult mai bun. Cum am văzut în cazul Shogun.