Mai mulți membri ai organizației de tineret ALDE au anunțat luni că pleacă din partid, după solicitarea liderului Călin Popescu Tăriceanu către parlamentari de a nu mai vota cererile DNA.
Tinerii ALDE îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu că promovează politicieni penali.
”Am ales să facem politică liberală în ALDE, crezând că un fost premier liberal, singurul premier liberal postdecembrist, un om politic declarat liberal încă de la începutul anilor `90 va face o politică pe care ne-o dorim cu toţii. Ne-am înșelat. Am fost înșelaţi. Din fruntea Partidului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, domnul Călin Popescu Tăriceanu nu face politică liberală. Face politica de cadre a penalilor invitaţi să preia partidul și să ocupe funcțiile-cheie. Listele partidului, aşa cum încep ele să se contureze, demonstrează că toată munca noastră din ultimul an, toate procentele – puţine sau multe, după caz – pe care am reuşit să le strângem la alegerile locale, toate eforturile noastre puse exclusiv în slujba ALDE se află acum la dispoziția urmăriților penal, a trimișilor în judecată și a condamnaților cu care Călin Popescu Tăriceanu a populat acest partid”, au anunțat într-un comunicat de presă, în numele tinerilor ALDE din mai multe organizații ale țării, Elena Alecu, vicepreședinte al organizației de tineret, și Andrei Timiș, membru în conducerea aceleiași organizații.
Cei doi au precizat că vor să facă ”politică liberală, nu politică anti-justiție”. În același timp au subliniat că ALDE ”a devenit în ultimele luni colacul de salvare pe care Călin Popescu Tăriceanu îl aruncă celor certați cu legea, cu aprobarea tacită a lui Daniel Constantin”.
Concluzia tinerilor înscriși în ALDE: ”Convinși că rolul generației noastre e să facem politică respectând legea, nu putem accepta asocierea cu personaje toxice pentru România. Iar pentru că partidul nu se poate schimba, iar fiecărei critică președintele Tăriceanu îi răspunde cu o excludere, am decis să părăsim ALDE”.
Călin Popescu Tăriceanu a făcut duminică seară un apel către senatori și deputați să nu mai voteze cererile DNA până la finalul mandatului actualului Parlament. Apelul a fost postat pe site-ul Senatului. Între altele, Tăriceanu susține că dosarele respective au așteptat atâția ani, iar acest lucru înseamnă că nu mai este nicio urgență.