Senatul ar trebui să ia act, luni, de demisia lui Gabriel Oprea.
Fostul vicepremier a scris vineri, pe contul său de Facebook, că demisionează din funcția de parlamentar.
Anunțul a fost făcut după ce, timp de 2 zile, mii de români au ieșit în stradă în mai multe orașe din țară, cerându-i demisia. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că parlamentarii nu făcut scut în jurul fostului ministru de interne și nu au permis anchetarea sa, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină.
La presiunea protestelor de stradă de săptămana trecută, când mii de români i-au cerut demisia lui Gabriel Oprea, dar și ridicarea imunității parlamentare, senatorul a spus vineri, că demisionează.
Dar a spus-o pe Facebook, nicidecum pe cale oficială, așa că vineri, până la terminarea programului senatului, demisia nu fusese înregistrată. În plus, demisia trebuie susţinută și în plen, în fața colegilor.
Fostul vicepremier și ministru de interne Gabriel Oprea a scăpat săptămâna trecută de urmărire penală în cazul decesului polițistului Bogdan Gigină. Colegii săi au decis să respingă cererea DNA de anchetare.
De aceea, demisia lui Gabriel Oprea din Senat nu implică automat începerea urmăririi penale. Procurorii trebuie în continuare să ţină seama de calitatea lui Oprea de fost membru al Guvernului, pentru că, la momentul accidentului, Oprea deţinea funcţia de ministru de Interne.
Acest lucru necesită o încuviinţare specială care este stipulată atât în Constituţie, cât şi în Legeaa răspunderii ministeriale.
Pentru ca procurorii să poată incepe urărirea penală ar fi nevoie noi acte procedurale pentru o eventuală punere sub acuzare.
Pe de altă parte, potrivit procedurilor, votul nu poate fi reluat.
Liberalii au anunțat deja la câteva zile de la vot, că vor să se reia votul, și că de data aceasta se vor pronunța pentru anchetarea lui Gabriel Oprea.
Senatorii au respins, prin vot secret cu bile, cererea Procurorului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale, pentru ucidere din culpă, a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, cu 73 de voturi ”împotriva” cererii Parchetului General, 45 ”pentru” şi şase abţineri.