Schimbările climatice în România: dacă seceta va continua iar temperaturile vor fi tot mai ridicate, Delta Dunării îşi va pierde statutul de Rezervaţie a Biosferei. Declarația vine de la conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în condițiile în care toate speciile de plante, animale și păsări depind de nivelul apei.
Colmatarea este un fenomen natural, specific zonelor umede, care înseamnă depunterea materialului transportat de apele curgătoare. Datorită acestui fenomen Delta este denumită şi „cel mai tânăr pământ al Europei”.
Reducerea nivelului apei va însemna că turiştii nu vor mai avea acces decât cu bărci la rame, resursele de pește vor fi reduse, la fel și aglomerările de păsări.
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării încearcă să mențină un nivel optim al apei în Rezervaţie. Acum, peste 50% din suprafaţa Rezervaţiei nu are acest nivel.
„Dacă se prelungeşte perioada de secetă sau dacă schimbările climatice vor duce la temperaturi din ce în ce mai înalte şi vom avea veri tot mai lungi şi caniculare, atunci chiar riscăm să vedem o Deltă cu mai multă agricultură decât pescuit sau decât stuf şi, implicit, cu mai puţine specii de care să se bucure şi turiştii”, a declarat pentru Agerpres directoarea executivă a Administrației Deltei.
Viorica Bîscă a amintit că, fără suficientă apă, speciile de floră şi faună din Deltă nu au cum să supravieţuiască. De aceea, sunt necesare lucrări de curățare.
Începând de anul trecut, în Deltă, se desfăşoară lucrări de decolmatare pentru 150 de kilometri de canale, în baza a trei proiecte cu bani de la Uniunea Europeeană cu o valoare totală de 60 de milioane de lei.
Efectele schimbărilor climatice sunt vizibile în Rezervaţie: dacă până în 2016 autorităţile interveneau o dată la 3 ani pentru decolmatarea unei zone, în ultimii ani s-a constatat că intervenţiile trebuie făcute anual.
Foto: Shutterstock