Interviu de Anca Grădinaru
Pentru prima dată după Revoluție, Delta Dunării are o șansă uriașă de dezvoltare culturală, economică și de conservare a uriașului patrimoniu natural universal, protejat UNESCO.
Peste un miliard de euro, sumă alocată de Uniunea Europeană, așteaptă proiecte de modernizare a infrastructurii de transport, a utilităților sau a locurilor de cazare.
Astfel, proprietarii din Delta Dunării ar putea asigura condiții mai bune pentru turiștii tot mai numeroși: oficial, peste 70.000, în ultimii trei ani, neoficial, aproximativ 150.000.
Din aceeași bani, în Delta Dunării, s-ar putea reîncepe programe de cercetare, de repopulare cu sturioni, iar localnicii pot dezvolta afaceri care să-i ajute să prelucreze și să vândă, cu măsură și profit bun, materia primă: peștele și stuful.
Pentru a vedea cum s-a transformat Delta Dunării în ultimii 27 de ani dar și care sunt bolile de care suferă această zonă unică în lume, în Lumea Europa FM, Anca Grădinaru l-a invitat pe guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu.
În acest moment Delta Dunării suferă nu doar din cauza subfinanțării și a infrastructurii precare, dar și din cauza braconajului, a legislației ineficiente, a lipsei de educație și a amenzilor ridicol de mici, de ordinul zecilor de lei, care se dau, de exemplu, pentru aruncarea gonoiului la întâmplare.
În același timp, cantitatea de pește a scăzut dramatic. S-a ajuns până acolo, încât pescarii au ajuns să valorifice legal, mai puțin decât au voie, adică nici 4 mii de tone pe an.
Ilegal însă, se pescuiește dublu, susține guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, inclusiv specii total interzize, precum sturionul.