Delfinariul din Constanța a eliminat treptat din reprezentațiile sale elementele de circ.
Delfinii nu mai sar prin cerc sau la trambulină și nu se mai joacă cu mingea.
Directorul Complexului Muzeal pentru Ştiinţele Naturii Constanţa, Adrian Bâlbă, a declarat pentru Europa FM că multe dintre aceste elemente erau comportamente nenaturale ale animalelor.
”De exemplu, s-a renunțat la numărul cu trambulina, în care un delfin sărea 2-3 metri ca să obțină o recompensă. Vrem să arătăm că un delfin poate sări 2-3 metri, dar nu pentru un pește. Acesta este un număr care a fost moștenit. El a început în urmă cu zeci de ani. Este un exercițiu prin care delfinii își arătau forța de a ieși din apă 2-3 metri și a ajunge la peștele respectiv. Animalul poate să sară de plăcere, nu pentru un pește.”
Alte elemente care pot fi considerate de circ – și care au fost eliminate – sunt săritura la prin cerc sau lovirea mingii.
Practic, Delfinariul renunță la elementele de circ, nenaturale, și introducem progresiv elemente care țin de comportamentul natural al delfinilor, pentru a-i face pe spectatori să înțeleagă mai bine comportamentul acestor animale și să le iubească mai mult.
Directorul Complexului Muzeal pentru Ştiinţele Naturii Constanţa, Adrian Bâlbă, crede că o astfel de măsură nu va duce la scăderea numărului de spectatori.
Schimbările de la Delfinariul din Constanța vin în contextul în care un proiect de lege care interzice dresura animalelor sălbatice la circ a ajuns pe masa deputaților.
Inițiatorii susțin că animalele sunt chinuite, atunci când învață să facă tot felul de acrobații.