Deficitul bugetar a ajuns la 1,57% din Produsul Intern Brut la finalul primelor 5 luni ale anului, a anunțat Ministerul Finanțelor. Asta înseamnă un deficit nominal de aproape 21 de miliarde de lei, mai mic totuși cu peste 5 miliarde de lei decât în aceeași perioadă a anului trecut. România se află sub lupa Comisiei Europene pentru deficit bugetar excesiv, iar Guvernul și-a propus să scadă acest indicator în acest an până la 5,8 % din PIB.
Deficitul mai mic se datorează încasărilor mai mari la buget în primele cinci luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecută, când și România se afla sub restricții din cauza pandemiei. Statul a primit aproape 179 de miliarde de lei și a cheltuit aproape 200 de miliarde lei. Ministerul a plătit în primele 5 luni 10 miliarde de lei numai dobânzi la împrumuturi.
Cheltuielile de personal au crescut cu 4,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Ministerul Finanțelor arată că încasările din impozitul pe salarii şi venit au crescut cu 18,2%, iar cele din impozitele pe pensii cu peste 27%. Pensile au crescut de la 1 ianuarie, iar Guvernul face simulări pentru o nouă majorare din toamnă.
Și contribuţiile de asigurări sunt mai mari față de primele cinci luni ale anului trecut. În schimb, încasările din impozitul pe profit au scăzut cu peste 12%.
Este însă un efect al modificării termenului de plată privind impozitul pe profit aferent anului fiscal 2021, până la data de 25 iunie 2022 – faţă de termenul de 25 martie prevăzut anul trecut, explică Ministerul Finanțelor.
În ceea ce privește bugetul familiilor din România, Institutul Național de Statistică a anunțat că o treime din încasări au fost plătite statului ca impozite, adică în medie 1.620 lei lunar de către fiecare gospodărie.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea