Confidenţialitate

Deficitul bugetar a ajuns la 3,6% în prima jumătate a anului. Avertismentul președintelui Consiliului Fiscal: Până la sfârșitul lui 2024 vom depăși pragul stabilit de CE | AUDIO

Cheltuim mai mult decât putem duce: statul, prin numeroase instituții mamut, a cheltuit mai mult decât a încasat, iar situația s-a agravat lună de lună. Deficitul bugetar a ajuns, în primele 6 luni, din acest an, la 3,6% din PIB. Consiliul Fiscal a avertizat că, până la sfârșitul anului, vom avea un deficit de 7-8%, mult peste pragul de 3% stabilit de Comisia Europeană. Guvernul trebuie să reducă urgent cheltuielile, spune președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, într-o coferință de specialitate (Orange Bussiness, transmisă de Ziarul Financiar):

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu: „Deja la 6 luni, la 7 luni probabil deficitul va fi în jur de 4%”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este posibil ca deficitul să treacă de 7%, chiar către 8% dacă nu vor fi luate unele măsuri de a stopa dinamica cheltuielilor. Deja la 6 luni, la 7 luni probabil deficitul va fi în jur de 4%. Au fost acordate creșteri salariale după ce proiectul de buget a fost aprobat. Asta este o problemă. Sunt și subestimări privind cheltuielile. De pildă, la bunuri și servicii execuția bugetară a reliefat o evoluție a cheltuielilor mult superioară celei care era prinsă în construcția bugetului”, a spus președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Pentru a reduce acest deficit sunt necesare, teoretic, mai multe măsuri: cheltuielile publice și din administrație să scadă, să fie eliminate unele subvenții și să fie extinsă impozitarea.

Aceste cheltuieli ar urma să fie reduse, dar nu va fi posibil în doi-trei ani, va fi necesară o perioadă mai îndelungată – mai spune șeful Consiliului Fiscal, care precizează: Comisia Europeană ar accepta o perioadă mai lungă pentru a reveni la un deficit de 3%.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu: Există riscuri semnificative dacă nu se va încerca, totuși, ținerea sub control a unor cheltuieli

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sunt presiuni mari sociale. Așa se întâmplă în an electoral, dar un Guvern trebuie să încerce să reziste. Avem și în a doua parte a anului creșteri de salarii și avem faptul legii pensiilor. Așa cum merge execuția bugetară în momentul de față mergem către depășirea pragului de 7% din PIB, existând riscuri semnificative dacă nu se va încerca, totuși, ținerea sub control a unor cheltuieli”, a explicat președintele Consiliului Fiscal.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Facturi cu 4,7% mai mari la gaze din luna august. De ce plătesc consumatorii mai mult după racordările gratuite. Președintele Asociației Energia Inteligentă explică | AUDIO