Anul 2020 s-a încheiat cu un deficit bugetar de 9,79% din PIB, față de 4,6 % cât s-a înregistrat în 2019, arată datele publicate miercuri seară de Ministerul Finanțelor.
Explicația autorităților: în contextul pandemiei, încasările au fost mai mici decât cele prognozate și s-au acordat ajutoare economice care nu erau inițial în planul guvernanților.
La finele anului 2020, deficitul a ajuns la aproape 102 miliarde lei, față de 48,3 miliarde lei, în 2019.
Reprezentanţii Ministerului Finanțelor explică această diferență mare indicând evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie – decembrie din cauza crizei.
O altă cauză: amânărea plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada crizei și creşterea cu 2,72 miliarde lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ianuarie – decembrie 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat
La toate acestea se adaugă printre altele, spun autoritățile, şi investițiile și plăţile cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 15,07 miliarde lei.
În acest context, ținta de deficit pentru bugetul de stat pe 2021 rămâne la 7%, a declarat premierul Florin Cîţu:
Șeful executivului a subliniat că bugetul acestui an va trebui să susţină relansarea economiei. În premieră, cabinetul Cîțu va introduce bugetarea multi-anuală, ale cărei efecte se vor vedea din 2024.