Confidenţialitate

Deficit bugetar uriaș, după primele cinci luni ale anului

După șase luni deguvernare, Guvernul Grindeanu lasă în urmă un minus (deficit) la bugetul de stat, de pensii și de șomaj de peste 2 miliarde de lei, arată datele Ministerului de Finanțe.

Deficitul este de trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

De vină sunt cheltuielele bugetare, cu mult mai mari decât încasările.

 

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele cinci luni ale acestui an cu un deficit de 2,17 miliarde lei, reprezentând 0,27% din produsul intern brut.

Suma este de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţile în care ritmul de creştere a cheltuielilor a depăşit avansul încasărilor, arată datele publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Principala cauză a deficitului a fost creşterea masivă a cheltuielilor în luna mai, care a dezechilibrat bugetul şi a produs un deficit lunar record, de 3,5 miliarde lei.

După primele patru luni, bugetul consolidat era încă pe plus, însă cheltuielile cu salariile bugetarilor, cu aproape 20 la sută mai mari incasările foarte slabe de luna trecută, mai ales la TVA,  au intors situația cu 180 de grade.

diferenţă dintre cheltuieli şi venituri bugetare fiind de peste trei miliarde și jumătate de lei.

Mai grav, investițiile publice au scăzut cu peste 50 la sută față de anul trecut, în condițiile în care oricum, 2016  a fost un an negru în ceea ce privește demararea unor noi proiecte.

Execuţia bugetară îngrijorătoare din luna mai a fost semnalată de ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, într-o declaraţie din 6 iunie.

”Primele indicii ne arată că, pe partea de venituri, se realizează planul. Am emoţii, vă mărturisesc, (…) în legătură cu cheltuielile. În final, mă interesează diferenţa dintre venituri şi cheltuieli. Este prematur să vă spun astăzi cum ne vom închide. Cu siguranţă, vom rămâne, pe primele cinci luni, într-un echilibru bugetar”, afirma Ştefan, într-o conferinţă de presă.

În 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost de 18,3 miliarde lei, reprezentând 2,4% din produsul intern brut (PIB), pe metodologia cash, însă ultimele date ale Eurostat arată că, pe metodologia europeană ESA 2010, deficitul bugetar al României a fost de 3% din PIB anul trecut.

Guvernul PSD-ALDE a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% faţă de nivelul de anul trecut, şi pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.

Astfel, deficitul bugetar a fost prevăzut la 24,1 miliarde lei, reprezentând 2,96% din PIB pe metodologia cash şi 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010, PIB-ul fiind estimat la 815,2 miliarde lei, cu o creştere economică de 5,2%.