Firma Puls nu va mai putea opera timp de 30 de zile, după ce inspectorii Departamentului pentru Situații de Urgență au găsit defibrilatoare cu baterii descărcate și medicamente expirate. Mai mult, societatea are doar ambulanțe de transport persoane, nu și de urgență.
Specialiștii DSU și cei ai Ministerului Sănătății au controlat societatea de servicii private de ambulanță, Puls, care asigura serviciile medicale de urgență la meciurile de fotbal ale echipei Dinamo. Vineri seară, jucătorul dinamovist Patrick Ekeng s-a prăbușit pe teren – el a fost dus cu o ambulanță Puls la Spitalul Floreasca, însă nu a mai putut fi salvat.
Ambulanțele de urgență ale firmei Puls figurează ca stricate – în stare de funcționare fiind doar cele de transport persoane. Mai mult, inspectorii Departamentului pentru Situații de Urgență au găsit defirbrilatoare cu baterii descărcate, iar în trusele medicilor medicamentele erau expirate de un an: inclusiv fiolele de adrenalină folosite pentru resuscitare.
Verificările au scos la iveală că Puls a modificat clasificarea ambulanțelor, fără să obțină aprobările legale pentru acest lucru. “Toate categoriile de intervenţii, inclusiv cele de urgenţă, se făceau cu ambulanţe tip A, care erau incomplet echipate”, se arată în raport.
Reprezentanții firmei nu au putut preciza persoana responsabilă cu activitatea prespitalicească a societății – acestea fiind neglijențe și abateri grave ale firmei – concluzionează raportul specialiștilor.
Specialiștii Departamentului pentru Situații de Urgență au hotărât suspendarea pentru cel puțin 30 de zile a autorizației de funcționare a firmei private de ambulanță și au amendat societatea cu 20.000 de lei pentru încălcarea regimului privind reclasificarea ambulanţelor. Firma a mai fost amendată pentru medicamentele expirate și modul de tratare a deșeurilor medicale.
Mai mult, Ministerul Sănătății a sesizat Colegiul Medicilor în cazul doctorului de la Ambulanța Puls care i-a acordat îngrijiri fotbalistului Patrick Ekeng.