Confidenţialitate

Declaraţii după consultările politice de la Cotroceni

La Palatul Cotroceni, s-a desfăşurat prima rundă de consultări în vederea desemnării unui nou premier.

Guvernul condus de Victor Ponta a demisionat, ieri, la presiunea străzii.

La discuţii au mers, astăzi, delegaţiile PSD, PNL, UDMR şi cea a grupului minorităţilor naţionale.

În începutul discuţiilor cu social-democraţii, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că trebuie găsite cele mai bune soluţii, pentru că ”este mult mai mult decât o simplă schimbare de guvern”.

PSD a propus ca, într-o primă etapă, să fie stabilit un pachet de obiective care trebuie atinse în perioada care vine. Social-democraţii consideră că, abia după ce acest pachet ar fi agreat de partidele parlamentare, ar fi oportună discuţia pentru desemnarea unui prim-ministru.

“Suntem deschişi la orice variantă care poate răspunde la solicitările profunde din societate şi care poate atinge aceste obiective majore ale naţiunii noastre. (…) Nu excludem varianta alegerilor anticipate. Vreau să ne sfătuim cu toţii (pentru a afla – n.r) care este cea mai bună metodă prin care acest pachet minim de obiective economice, sociale şi politice şi care să conţină şi răspunsuri imediate la răspunsurile din societate trebuie folosit”, a declarat şeful PSD, Liviu Dragnea.

La debutul consultărilor cu delegaţia PNL, şeful statului a precizat că “este o etapă grea, dificilă, care a rezultat dintr-o tragedie care a declanşat aceste schimbări politice şi sper să găsim soluţiile cele mai potrivite”. Ulterior, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a reafirmat că partidul susţine organizarea de alegeri parlamentare anticipate, nefiind avansată vreo propunere de premier.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că formaţiunea sa susţine varianta unui guvern tehnocrat care să organizeze alegeri parlamentare înainte de termen.

La această oră, şeful statului se consultă cu reprezentanţii grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

Mâine, la Cotroceni, sunt aşteptaţi liderii UNPR şi ALDE.

Preşedintele Iohannis vrea să discute şi cu lideri ai societăţii civile şi reprezentanţi ai protestatarilor.

”Am urmărit, aseară, cu mare atenție manifestațiile de stradă. Sunt foarte mulțumit că au fost pașnice, fără violențe, fără exagerări și am un mesaj important pentru toți cei care au fost în stradă. V-am văzut, v-am auzit, voi ține cont de solicitările voastre. Am decis ca, în continuarea consultarilor cu partidele pe care le-am planificat pentru azi și mâine, să consult în premieră un nou actor: societatea civilă. Voi convoca pentru vineri după-amiază un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât și ceea ce se numește strada. E important pentru mine și vreau să le cunosc părerile și opțiunile.” a spus Klaus Iohannis.

5 ONG-uri i-au transmis preşedintelui o scrisoare prin care îi cer desemnarea unui premier credibil, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a şefilor CJ prin vot direct, întărirea DNA, revocarea Avocatului Poporului şi dizolvarea comisiilor SRI şi SIE.

La Europa FM, Claudiu Crăciun, unul dintre participanții activi la protestele din Piața Universității, s-a declarat sceptic că se va prezenta cineva dintre cei aflaţi în stradă la întâlnirea cu președintele.

Editorialiştii Cristian Tudor Popescu și Cătălin Tolontan compară mișcările sociale actuale cu cele din decembrie 1989: ”mișcarea este axată pe un concept, ceea ce reprezintă un progres formidabil”.

Numit premier interimar, Sorin Cîmpeanu a cerut sprijinul partidelor pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea.