Confidenţialitate

Deciziile luate de liderii mondiali în prima zi a summitului NATO de la Madrid. Una dintre acestea vizează direct România

La summitul NATO de la Madrid liderii au convenit o serie de schimbări radicale în ceea ce privește Alianța militar occidentală, inclusiv o creștere a numărului de trupe dislocate în Europa. Este vorba despre 300.000 de soldați pe întreg continentul care vor fi plasați în stare de alertă maximă pentru situația în care Rusia amenință cu un atac militar împotriva oricărui membru al NATO. Finlanda și Suedia vor fi invitate oficial să se alăture.

Forțelor NATO li se vor aloca aliați specifici pe care să-i apere

Una dintre schimbările semnificative agreate este că forțele vor fi alocate pentru apărarea unor aliați specifici.

Marea Britanie va aloca un plus de 1000 de soldați britanici și va oferi unul dintre cele două noi portavioane pentru apărarea Estoniei, scrie The Guardian.

În Estonia, Marea Britanie are dislocate trupe de aproximativ 1700 de oameni.

Joe Biden la Summitul NATO de la Madrid

Joe Biden la Summitul NATO de la Madrid. Sursa foto: NATO

Președintele Joe Biden a anunțat instalarea unei brigăzi de 3000 de soldați în România

Președintele Statelor Uite ale Americii a anunțat miercuri, în cadrul summitului NATO de la Madrid, că SUA va spori semnificativ desfășurarea de forțe în Europa, inclusiv pe teritoriul României.

Joe Biden a mai anunțat formarea unui grup de luptă în România. Potrivit unor surse oficiale, este vorba despre o altă structură decât cea existentă coordonată de Franța care se află deja în formare.

„Vom menține brigade rotative adiționale: 3000 de luptători și 2000 de angajați cu sediul în România. Ne vom îmbunătății strategia rotativă a echipelor dislocate în Țările Baltice”, a spus Joe Biden miercuri, 30 iunie 2022.

Citește mai multe aici: SUA anunță un nou grup de luptă în România, coordonat de oficialii americani. Biden: „Ne vom asigura că suntem pregătiți să facem față oricărei amenințări”

Președintele SUA a mai anunțat și prezența a două escadrile de avioane de luptă F-35 în Marea Britanie și două distrugătoare marine în Spania.

Joe Biden, alături de Mircea Geoană și Klaus Iohannis

Klaus Iohannis și Mircea Geoană, la Summitul NATO de la Madrid, alături de Joe Biden. Sursa foto: NATO

Echipamente grele prepoziționate în apropierea granițelor cu Rusia

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a explicat cî noua strategie este reprezentată de echipamente grele, poziționate în apropierea granițelor NATO, cu posibilitatea de a muta rapid oameni în locurile în care este nevoie.

Înainte de summitul NATO 2022 de la Madrid, premierul Estoniei, Kaja Kallas, a afirmat că planurile de apărare existente ale NATO ar da Rusiei timpul necesar pentru a șterge Tallinn de pe hartă înainte ca trupele occidentale să poată fi mobilizate.

Rusia a fost identificată drept principala amenințare pentru NATO

A fost publicat un nou document în care se afimră că invazia Rusiei este motivul din spatele schimbării statutului Federației Ruse din partener NATO în „amenințare.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a distrus pacea și a alterat grav securitatea noastră. Invazia brutală, ilegală, încălcările repetate ale drepturilor omului ți atacurile, dar și atrocitățile odioase au provocat suferințe de nedescris”.

Finlanda și Suedia sunt invitate oficial să se alăture NATO

Un acord convenit între Finlanda, Suedia și Turcia a deschis calea pentru invitarea oficială a celor două state baltice în cadrul alianței. Aderarea lor trebuie acum să fie ratificată individual de către parlamentele tuturor celor 30 de aliați existenți.

Citește mai multe aici: Suedia și Finlanda, invitate în NATO de liderii celor 30 de state membre, inclusiv Turcia | AUDIO

Liderii Finlandei, Turciei, Suediei și Jens Stoltenberg la NATO 2022

Semnarea acordului între Turcia, Finlanda și Suedia la Summitul NATO de la Madrid. Sursa foto: NATO

Cheltuielile pentru apărare vor crește

Obiectivul NATO, conform căruia 2% din PIB-ul fiecărei țări trebuie cheltuit pentru apărare, va fi considerat în viitor „mai degrabă un prag decât un plafon”, a declarat Stoltenberg.

O nouă politică privind impactul asupra mediului

Alianța NATO a convenit, de asemenea, asupra unui nou mod de calculare a costului emisiilor de carbon în domeniul apărării.

Stoltenberg a descris criza climatică drept o „provocarea definitorie a timpului nostru” și a declarat că alianța „nu poate alege între a avea armate ecologice sau armate puternice. Trebuie să fie ambele”.

Consolidarea apărării cibernetice și a rezilienței energetice

NATO s-a angajat să intensifice cooperarea în domeniul războiului cibernetic și a promis să „asigure aprovizionarea fiabilă cu energie a forțelor noastre militare”.

Atenția s-a îndreptat și spre China

Documentul NATO afirmă că „operațiunile hibride și cibernetice malițioase ale Chinei, precum și retorica sa de confruntare și dezinformarea vizează aliații” și că „ambițiile declarate și politicile coercitive ale Chinei pun la încercare interesele, securitatea și valorile noastre”.

Citește mai multe aici: China, prezentă pentru prima dată în documentul final al unui summit NATO ca motiv de îngrijorare. Explicația lui Stoltenberg | AUDIO

Liderii Australiei, Japoniei, Noii Zeelande și Coreei de Sud au participat pentru prima dată la un summit NATO.

Sursa colaj foto: NATO

Citește și: Mircea Geoană: „România face parte din noul fond de inovare al NATO”. 2 instituții românești vor deveni centre NATO de testare a unor noi tehnologii | AUDIO