Curtea Constituţională din Italia a stabilit, miercuri, că sinuciderea asistată poate fi legală în anumite condiţii.
Acum, decizia Curţii trebuie să fie aprobată de Parlament. Biserica Catolică critică, însă, legalizarea sinuciderii asistate.
În Italia, Codul Penal pedepseşte “instigarea sau ajutorarea suicidului” cu închisoare între cinci şi 12 ani.
În 2017, însă, Curtea Constituţională a fost sesizată în cazul unui lider al Partidului Radical – favorabil avorturilor şi eutanasiei – care l-a dus în Elveţia pe un celebru DJ italian tetraplegic, pentru o sinucidere asistată.
Curtea stabileşte acum că sinuciderea asistată poate fi legală dacă sunt îndeplinite anumite condiţii : o boală incurabilă, ce provoacă suferinţe insuportabile, consimţământul persoanei vizate şi controlul autorităţilor publice.
O cercetătoare de origine română, Cristina Papa, profesoară de antropologie culturală la Universitatea din Perugia, consideră că decizia este în concordanţă cu societatea italiană actuală, care s-a îndepărtat de normele etice ale Bisericii Catolice şi îşi revendică acum dreptul de a avea ultimul cuvânt în privinţa sănătăţii sale.
În realitate – spune cercetătoarea citată de AFP – mulţi medici italieni practică deja, în mod discret, cu acceptul familiilor, suspendarea tratamentelor în cazurile în care pacienţii suferă de incurabile.
În schimb, Biserica Catolică respinge categoric aceste ipoteze
Cel puţin 4.000 de medici catolici ar fi dispuşi să invoce obiecţii de conştiinţă pentru a refuza astfel de cereri.
Pe de altă parte, peste 800 de italieni s-au înregistrat pe site-ul “SOS Eutanasia”, declarându-se dispuşi să recurgă la sinuciderea asistată.