Mai multe asociații civice, dar și europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, bătut de jandarmi la protestele din august 2018, au anunțat că vor sesiza CEDO.
Între timp, miercuri seară, de la 18.00, reprezentanții mai multor organizații civice vor protesta în fața Tribunalului București.
Sunt sute de persoane care au reclamat că au fost gazate și bătute cu bastoanele de jandarmi, în timpul protestelor din 10 august 2018. Printre ei și europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe. L-am întrebat cum a primit vestea de clasare a dosarului 10 august:
„Sincer, a fost un șoc. După ce a trecut șocul inițial, am simțit revoltă, așa cum cred că au simțit toți românii, în primul rând cei care au fost în acea piața în acea seară și cred că și românii care nu au fost în piață, dar au văzut la televizor ce s-a întâmplat. Faptele acelea au fost de o violență absolută asupra manifestanților pașnici.”
Vlad Gheorghe se va adresa Curții Europene a Drepturilor Omului și speră ca tot mai multe persoane să îi se alăture:
„Sunt sigur că CEDO va constata că statul român nu a reușit să acorde cetățenilor dreptul la o justiție și că va obliga la redeschiderea dosarului și cercetarea lui cu adevărat. În opinia mea, nu s-a făcut o cercetare reală în acel dosar.”
Mai multe organizații și grupuri civice, printre care Corupția Ucide, Rezistența, Geeks for Democracy și Declic vor protesta, de la ora 18.00, în fața Tribunalului București, revoltate că toți cei care au coordonat intervenția jandarmilor la protestele din 10 august au scăpat de răspunderea penală.
Nicio persoană vătămată n-a fost audiată, iar închiderea cercetărilor este abuzivă, a spus la Europa FM, Cătălina Hopârteanu, reprezentanta Declic:
„Nevom strânge în fața Tribunalului București, cu mesajul<<Rușine justiția română, ne vedem la CEDO >> pentru a contesta această decizie prin care a fost omorâtă înainte să înceapă ancheta 10 august.”
Între timp, copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș a propus înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să facă lumină în dosarul 10 august.
Singura decizie de condamnare luată de judecători după protestele din 10 august a fost în cazul a 7 persoane care au agresat o angajată a Jandarmeriei: doi dintre ei au fost condamnația la peste 2 ani de închisoare cu executare, ceilalți au primit pedepse cu suspendare.
- Florentina Mihăiță