
Decizia Guvernului de a plafona lemnul de foc este criticată puternic, la doar câteva zile după ce a intrat în vigoare. Măsură menită să protejeze populația în contextul crizei are ca efect creșteri de prețuri, spun cei din industria lemnului. Aceștia avertizează și cu privire la o penurie de lemn de foc în perioada următoare.
Audio PlayerLemnul de foc, peleții și bricheții au dispărut din oferta marilor retaileri. Vinovată este plafonarea prețului la 400 de lei, măsură care a intrat în vigoare în urmă cu câteva zile.
Preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului, Cătălin Tobescu: „Retailerii trebuie să achiziționeze aceste produse cu prețuri mult mai mari decât cele plafonate”
„Pur și simplu, toți acești retaileri nu mai pot să vândă produsele respective – ceea ce am avertizat și ceea ce s-a întâmplat. Pur și simplu au dispărut din oferta retailerilor. Lucrurile se propagă de la retaileri către furnizor, însemnând rezilieri de contracte de exploatare, orientarea produselor către export și conducând, evident, la o penurie”, a explicat preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului – Cătălin Tobescu.
Preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului, Cătălin Tobescu: „Efectul pentru populație este de creștere a prețurilor”
Plafonarea, menită să sprijine populația, va avea exact efectul contrar: scumpiri de până la 10%, susține Cătălin Tobescu.
„Soluția pe care au găsit-o este să factureze separat lemnul de foc și serviciile de despicare, paletizare, transport, distribuție. Efectul pentru populație este de creștere a prețurilor, o creștere reală între 7-8 până la 14%”, a mai spus Cătălin Tobescu.
Cei din industria lemnului susțin că cererea în piață este una crescută și că statul ar trebui să găsescă alte soluții pentru a ajuta comunitățile vulnerabile. Printre acestea se numără acordarea de vouchere.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Plafonarea prețurilor pentru lemnele de foc, în dezbaterea ședinței de Guvern