Decizia Curții vine după ce în Germania au fost descoperite stimulatoare cardiace și defibrilatoare cu defecte – care pun în pericol sănătatea celor internați.
Judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene spun că atunci când un aparat medical are defecte, toate produsele din aceeași categorie pot fi calificate la fel, iar fabricantul este obligat să ramburseze costurile aferente înlocuirii sale.
În acest caz, producătorul este considerat răspunzător în care în care un pacient are de suferit de pe urma produselor sale.
În Germania, producătorul le-a recomandat medicilor să înlocuiască stimulatoarele implantate în corpul pacienților cu alte aparate medicale de acest tip puse la dispoziție gratuit.
Însă, persoanele al căror stimulator sau defibrilator a fost înlocuit au cerut fabricantului rambursarea costurilor aferente intervențiilor și s-au adresat instanței.
Judecătorii din Germania au decis să sesizeze, mai departe, Curtea de Justiție a Uniunii Europene care a stabilit că aceste dispozitive medicale trebuie să fie supuse unor cerințe speciale de siguranță.