Confidenţialitate

Decanul Facultății de Psihologie a UBB, în contextul proiectului pilot „Cititorul de palme”: E nevoie să folosim „doar instrumente și strategii standardizate” | AUDIO

Proiectul de citire în palme pentru identificarea abilităților privind cariera viitoare din Cluj Napoca este contestat de rectorul UBB. Daniel David, spune – pentru EduPedu că instrumentul folosit nu este acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie a Universității Babeș-Balyai din Cluj Napoca, spune că a fost suprins la evenimentul de lansare a acestui proiect pilot.

Adrian Opre: „Noi promovăm – și susțin și acum – doar strategii de evaluare și consiliere vocațională care folosesc instrumente standardizate”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Toate instrumentele folosite în varii contexte și particular vocațională trebuie să fie avizate de Comisia de Metodologie. Eu am fost surprins de prezența companiei care prezenta aparatul, focusul s-a centrat prioritar pe acest aparat. S-a și văzut. Iertați-mă, fac o glumă: norocul meu că nu m-am testat și eu pe acolo, eu am plecat”, a spus Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

Adrian Opre: E nevoie să folosim „doar instrumente și strategii standardizate care se cunosc foarte bine”

Prezent la emisiunea „Deșteptarea”, de la Europa FM, Adrian Opre mai susține că susține instrumente standardizate pentru evaluarea psihologică a elevilor. După eveniment, acesta spune că a cerut să se verifice dacă proiectul pilot de la Cluj Napoca se bazează pe un instrument aprobat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Adrian Opre: „Intenția statului este bună, este lăudabilă de a lansa asemenea proiecte. Este nevoie extraordinară de meserie vocațională, doar că adaug aceste aprecieri la necesitatea sau imperativul de a folosi doar instrumente și strategii standardizate care se cunosc foarte bine. Sunt cunoscute în țară, sunt agreate de și avizate de Colegiul Psihologilor – în acest caz statul are tot suportul nostru”.

Vlad Petreanu: Dar cu aparatul acesta toată Facultatea de Psihologie de la UBB va continua proiectul?

Adrian Opre: „În primul rând, că nu suntem în proiect, parteneriat, spun încă o dată. Și am fi în parteneriat doar dacă am merge pe instrumente standardizate, nu bazându-ne pe acest aparat pe care, repet, nu îl cunosc. Iertați-mă”.

Ce este proiectul pilot „Cititorul de palme”?

Proiectul pilot din Cluj, „Cititorul de palme” este un dispozitiv neuro-stimulator care eliberează impulsuri electrice care stimulează creierul, iar rezultatele sunt analizate pentru a crea un profil psihologic pentru elevii care nu știu ce abilități au.

În acest proiect vor participa 100 de elevi din clasele a 11-a, iar acesta este susținut de Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Inventatorul „cititorului de palme” este Dumitru Grigore, un preot din județul Argeș, membru în asociația Tracia Unită.

Sursa foto: Facebook / Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei – UBB

Citește și: Primarul Gheorghe Micleru din Gura Teghii, Buzău, reținut joi seară pentru că a cumpărat din bani publici o centrală termică pentru pensiunea lui | AUDIO