Apele Române anunță că debitele Dunării au scăzut la jumătate față de media multianuală a lunii august. Din acest motiv, la stația hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare, ceea ce înseamnă că e nevoie de o monitorizare mai atentă a nivelurilor Dunării. La nivel național, sunt peste 750 de localități cu restricții la alimentarea cu apă.
Apele Române ne asigură că rezerva strategică de apă din cele 40 de lacuri de acumulare, deși e în scădere, se menține la peste 70%, ceea ce înseamnă că există o cantitatea suficientă pentru a asigura necesarul de apă potabilă.
Orașele mari, inclusiv Bucureștiul care se alimentează din Dâmbovița și Argeș, nu se confruntă cu probleme legate de alimentarea cu apă.
A scăzut însă mult debitul Dunării, adică la jumătate față de media multianuală a lunii august. Astfel, la intrarea Dunării în țară, debitul este de 1.860 de mc/s, iar în 2003, la un debit de 1.800 de mc/s, centrala de la Cernavodă a fost oprită.
La stația hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare și mai sunt doar 0,77 centimetri până la atingerea treptei a II-a, ceea ce înseamnă că se impune o monitorizare mai atentă a nivelului Dunării în perioada următoare.
Din fericire, prognozele hidrologilor arată că debitul Dunării va crește din nou și se va apropia de 2.000 de mc/s în data de 8 august.
În prezent, sunt peste 750 de localități în care există restricții la alimentarea cu apă.
Este vorba în special de orașe mici și sate din Moldova, unde continuă seceta. Cele mai afectate județe sunt: Botoșani, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea.
Sursa foto: Apele Române