De Ziua Unirii Principatelor, președintele Klaus Iohannis a participat la manifestările militare din Parcul Carol din București. Alături i-au fost ministrul Apărării, Angel Tîlvăr și câțiva parlamentari. Ceremoniile de la Mormântul Ostașului Necunoscut, care au durat 30 de minute, s-au desfășurat fără public.
Președintele României a decorat două drapele de luptă iar în discursul său a amintit de viitoarele legi ale educației și de necesarele proiecte în infrastructură:
„Acum aproape 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza, recunoscând importanța educației, crea prima lege modernă a învățământului, care introducea obligativitatea și gratuitatea educației, indiferent de clasa socială sau de gen. În acest an, viziunea proiectului „România Educată” va fi pusă în practică prin noi legi, menite să revigoreze sistemul de învățământ și să îl alinieze la cerințele prezentului și cele ale viitorului.
În același timp, România dispune de fonduri europene semnificative pentru dezvoltare în următorii ani, astfel încât nu mai există justificări pentru care marile proiecte de infrastructură să sufere întârzieri. Așadar, reiterez apelul de a se utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a finaliza reformele de care are nevoie țara noastră și pentru a eradica disfuncționalitățile care trenează de prea mult timp.”
Klaus Iohannis a amintit și de invazia Ucrainei și a cerut românilor solidaritate și unitate:
„Sărbătoarea Unirii Principatelor Române din acest an are loc într-un context marcat de situații de criză care se succed cu rapiditate. De aproape un an, războiul s-a întors pe continentul nostru, odată cu invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, cu efecte pe care le resimțim cu toții.
Numeroasele provocări cu care ne confruntăm la nivel european riscă să slăbească atașamentul profund față de valorile democratice. Sunt vremuri extrem de dificile, care ne pun la încercare sistemul de valori sau credința în principiile europene. Vom trece cu bine acest veritabil test dacă, la fel cum ne îndeamnă Hora Unirii, vom ști „să dăm mână cu mână”, să prețuim solidaritatea și unitatea!
România a dovedit mereu că este un stat puternic, mai ales atunci când clasa politică, instituțiile publice și cetățenii au acționat împreună, punând pe primul loc binele comun. Acum, poate mai mult ca oricând, este important să ne concentrăm pe lucrurile care ne apropie, călăuziți de spiritul unității naționale.
Foto: presidency.ro
Citește și: Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, huiduiți la Iași. Liderul PSD: „Eu chiar vă iubesc” | VIDEO