Începând cu 15 iunie 2017, europenii pot să își utilizeze telefoanele mobile pentru apeluri, SMS-uri și date atunci când călătoresc în UE, la fel cum o fac acasă, fără a suporta costuri suplimentare.
Utilizarea datelor mobile în timpul călătoriilor în UE a crescut de zece ori față de anul precedent introducerii roamingului la tarifele de pe piața națională, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
„Analiza evidențiază încă o dată succesul eliminării tarifelor de roaming. Europenii profită în mare măsură de oportunitatea de a-și utiliza în mod liber dispozitivele mobile atunci când călătoresc. În același timp, se constată în mod clar că piața serviciilor de roaming din UE continuă să funcționeze bine. De fapt, în ciuda temerilor că prețurile interne vor crește ca urmare a eliminării tarifelor de roaming, prețurile de pe piețele naționale pentru serviciile mobile au scăzut, în general, în întreaga UE”, a precizat comisarul pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel.
Utilizarea datelor în roaming în UE și în Spațiul Economic European (SEE) a atins un nivel maxim în perioada vacanței de vară a anului 2018 (al treilea trimestru); utilizarea datelor mobile în străinătate a fost de 12 ori mai mare în comparație cu perioada precedentă eliminării tuturor costurilor de roaming cu amănuntul. În aceeași perioadă, volumul apelurilor telefonice efectuate în roaming a fost de aproape trei ori mai mare.
Pe piața vânzărilor cu ridicata, reducerea drastică a plafoanelor tarifare a contribuit la o reducere suplimentară a tarifelor de roaming cu ridicata, ceea ce face ca eliminarea tarifelor de roaming să fie sustenabilă pentru aproape toți furnizorii de servicii de roaming.
”Normele actuale privind serviciile de roaming ar trebui să continue să se aplice în următorii ani pentru a asigura faptul că cetățenii pot utiliza serviciile de roaming fără costuri suplimentare în UE”, se arată în raportul Comisiei Europene. Regulamentul privind roamingul este în vigoare până în iunie 2022.