Din această toamnă toate școlile din Sectorul 3 al Capitalei intră într-un program experimental, cu cataloage digitale ce vor îmbunătăți comunicarea dintre profesori și părinți. Ați auzit probabil la știri, acestea funcționează pe o interfață nu foarte complexă, profesorul vine la oră cu un laptop sau o tabletă, iar în momentul în care în catalog se trece o absență sau o notă, părintele primește instantaneu un sms din care află cum se descurcă la școală copilul.
Este foarte bine și foarte frumos. Ne-am dori, desigur, să avem cu toții copiii la o școală din Sectorul 3 al Capitalei, sistemul fiind implementat – atenție!, detaliul este important – cu banii Primăriei Sectorului 3.
Problema cu acest sector este că e atât de mare, încât, de exemplu, distanța de la Hala Traian și până la ieșirea pe autostradă, este mai mică decât de la Ozana și până în comunele din Ilfov, dar mai ales din Călărași, unde copiii nu că n-au cataloage electronice, dar n-au nici măcar o toaletă decentă, iar numeroase școli funcționează din această cauză fără autorizație sanitară.
Invers, faceți un calcul și o să vedeți că 10-15 tablete sau laptopuri cu care ar veni la oră profesorii unei școli din Sectorul 3 costă cam cât o fosă septică, un hidrofor și o baie cu apă curentă ce s-ar putea amenaja într-o astfel de școală rurală.
Țară a contrastelor, România nu reușește de câțiva ani să rezolve probleme grave de securitate a copiilor în școlile de la țară, dar reușește să adâncească acest contrast, uite, între școli aflate la doar câțiva kilometrii distanță, unele cu cataloage electronice și informarea părinților pe sms în bogatul București, altele, în România rurală și nevăzută, fără un minim nivel de securitate sanitară.
Desigur, așa cum am precizat, nu e vorba de o alocare de bani de la minister, e vorba de o îmbunătățire făcută pe banii primăriei Sectorului 3, deci a cetățenilor din Sectorul 3. Faptul că acesta e mult mai bogat decât comunele învecinate ar trebui să fie o piedică de progres?
Sau haideți să reformulăm întrebarea pentru dumneavoastră: Credeți că e vina bogaților bucureșteni că la doi kilometri de Capitală țara este atât de săracă? Vreți să mai reformulez o dată întrebarea? Credeți că e vina unui copil că s-a născut într-o comună săracă din Călărași, Giurgiu, Teleorman, Vaslui sau Mehedinți, sau e meritul unui copil că l-au adus pe lume părinții în sectorul trei din București?
Cum rezolvăm aceste discrepanțe? Cât ne pasă de ele și cât de toleranți putem fi atunci când ele se adâncesc?
https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-3-septembrie
Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.