De la începutul anului viitor, medicii vor avea posibilitatea să consulte, reglementat, pacienții de la distanță, prin întâlniri video, a decis Guvernul.
De asemenea, Ordonanța de urgență care reglementează telemedicina va permite realizarea unor expertize de la distanță, în cazul persoanelor cu handicap.
Medicii de familie spun că în plină criză pandemică, extinderea telemedicinei va ajuta mult atât doctorii cât și pacienții.
Din cauza răspândirii comunitare a virusului SARS-CoV-2, pacienții cu boli cornice care au nevoie de consultații se expun zilnic pe holurile cabinetelor.
Doamna Popescu are Alzheimer de mulți ani și pentru că stă într-un centru rezidențial social, este în carantină de 8 luni.
Din luna septembrie, medicul psihiatru curant, același de ani întregi, nu a mai vrut să-i scrie rețeta obișnuită, pe motiv că pacienta trebuia să vină în persoană pentru evaluarea periodică.
„Fiul meu s-a dus la doctorița la care sunt eu arondată și doctorița a refuzat, că voia să mă vadă pe mine fizic. Doctorița, fiind medic, ar trebui să înțeleagă că nu se poate, cere constant să mă duc eu la dumneaei și acum eu am rămas fără medicamente, care sunt strict necesare pentru sănătatea mea.”
Medicul Ștefana Popescu este purtătorul de cuvânt al Sociatății Națioanale a Medicilor de Familie. Spune că telemedicina va ajuta mult în cazuri precum cel de mai sus:
„Am avut o foarte mare problemă în timpul pandemiei, cu pacienții foarte bolnavi, care au un anumit grad de handicap, care trebuiau să meargă mereu la comisiile de expertiză și se expuneau la riscuri deosebite. (…) Atunci când pacientul are nevoie de expertiză medicală, pacientul trebuie să prezinte mai multe documente, probabil numărul acestor documente va fi redus, mă refer la cele care se obțin face to face.”
Dar de ce a fost necesar ca Executivul să dea o ordonanță de vreme ce medicii lucrează deja online cu pacienții? Ștefana Popescu:
„Nu puteam face oricum și în acest moment suntem vulnerabili, din punct de vedere al malpraxisului, atâta timp cât sistemul nu este perfect regralt, suntem foarte expuși ca și profesioniști.”
Ministerul Sănătății anunță că, în cel mult 45 de zile, va emite normele metodologice generale de punere în aplicare a ordonanței, în care va preciza printre altele:
a) specialităţile medicale şi lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicină;
b) condiţiile de organizare şi funcţionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicină;
c) responsabilitatea stabilirii calităţii serviciului de telemedicină si a verificarii respectării ei;
d) modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicină.
- Anca Grădinaru