De la 1 ianuarie, firmele de salubritate care depun deșeurile colectate de la populație și firme la gropile de gunoi vor plăti o taxă, amânată de autorități de mai multe ori, în ultimii cinci ani.
Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a explicat că amânarea s-a produs pentru că “multe autorități au solicitat o eșalonare pe mai mulți ani a plății acestei taxe, pentru că nu au asigurată infrastructura.” Este vorba despre pubele pentru colectare selectivă, dar și de stații de sortare. Legislația în vigoare obligă primăriile, respectiv firmele de salubritate, să ofere populației condiții pentru colectarea selectivă, astfel încât o cantitate cât mai mare de deșeuri să poată fi reciclată.
”Anul 2017 este ultimul an până la care UE ne mai permite să prelungim termenul”, a adăugat declarat ministrul Mediului.
Cristiana Pașca Palmer a adăugat că în unele țări europene această taxa ajunge la 100 de euro/tonă.
Cuantumul acesteia nu este încă definitiv stabilit, însă ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, spune că va fi cuprinsă între 50 și 80 de lei pe tonă.
Încă de la aderarea la Uniunea europeană, România și-a asumat că până cel târziu în 2020, va recicla 60 la sută din gunoi.
Cu trei ani înainte de termenul limită, cel mult 5 la sută din deșeurile menajere sunt reciclare.
Ministrul Mediului spune că dacă nu ne îndeplinim promisiunile asumate la aderare, România va fi amendată de Comisia Europeană.
În Europa, state precum Germania sau Slovenia, reciclează aproximativ 50 la sută din deșeurile pe care oamenii le duc la ghenă. Campioane sunt țările nordice. Suedia și Norvegia reciclează aproape tot gunoiul. Îl transformă în combustibil pentru încălzirea locuințelor sau în materii prime pentru industriile energetică, textilă, IT și nu numai.
Un amplu reportaj pe tema reciclării în România puteți accesa linkul de mai jos.
https://www.europafm.ro/romania-campioana-uniunii-europene-la-risipit-gunoi/