Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede această majorare.
Iniţial, ordonanța de urgență emisă de fostul guvern Ponta se referea doar majorarea salariilor din sănătate cu 25%. Actului normativ i s-a adus însă o modificare, în sensul creşterii salariilor tuturor bugetarilor cu 10%. O singura condiție trebuia îndeplinită: ca aceştia să nu mai fi beneficiat în cursul anului de alte majorări.
După ce s-au opus amendamentului PSD, liberalii au votat în favoarea proiectului, acesta trecând cu o largă majoritate de Parlament. Totul s-a întâmplat chiar în perioada în care avea loc schimbarea de guvern, așa că proiectul a făcut subiectul discuţiilor între premierul desemnat de atunci – Dacian Cioloş – şi liderii partidelor parlamentare.
Premierul le-a dat asigurări social-democraților că nu va renunţa la măsurile aprobate deja, însă a vorbit despre nevoia ca aceste creşteri salariale să fie însoţite de “un pachet de investiţii”.
Și președintele Klaus Iohannis a dat dovadă de prudență când a fost întrebat dacă va promulga legea care măreşte salariile cu 10%.
Ieri, președintele și premierul au avut o discuție la Palatul Cotroceni despre prioritățile guvernării. Astăzi, imediat după promulgarea creșterii salariale pentru bugetari, Dacian Cioloș a dat asigurări că anul viitor nu vom depăși ţinta de deficit :
Premierul a mai spus și că nu vor fi tăiate fonduri de la alte capitole ale bugetului de stat pentru acoperirea acestor creșteri , ci guvernul va face eforturi pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene.
Potrivit fostei guvernări, impactul bugetar al majorărilor salariale este de 0,2% din PIB.