De joi, devine operațional Sistemul Garanție-Returnare pentru ambalaje.
Atunci când cumpărăm o băutură în recipient din sticlă, plastic sau metal, vom plăti o garanție de 50 de bani.
Putem recupera această sumă când predăm ambalajul cu log-ul special la centrele speciale de colectare din magazine.
Practic, introducem ambalajul într-un automat care ne va restitui garanția de 50 de bani sub forma unui voucher pe care îl vom folosi în magazin.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus câte deșeuri va reuși România să colecteze prin acest nou sistem.
”Într-o țară în care apare o nouă formă de relief, munții de gunoaie și gropile de gunoi, pentru că generăm 6 milioane de tone de deșeuri anual, acest sistem este binevenit. Pornim de la 12-13% colectare separată, iar sistemul de garanție-returnare pe care astăzi îl lansăm își propune pentru anul 2024 o țintă de 65%, pentru anul 2025, 80%, iar începând cu anul 2026, speranța noastră este ca acest sistem va genera o rată de colectare a acestor ambalaje de peste 90%”, a precizat ministrul Mediului.
Prezent la conferința privind lansarea sistemului de garanție returnare, președintele PNL, Nicolae Ciucă a vorbit despre cantitatea uriașă de deșeuri din România care ajunge de multe ori în apa Dunării:
„În Dunăre, pe zi, ajung aproximativ 4,2 tone de ambalaje, ceea ce înseamnă, într-un an de zile, mai mult de 1.500 de tone, ceea ce este foarte mult. De asemenea, cu toţii am văzut o serie întreagă de imagini în mediul înconjurător, pe acolo pe unde ne duc paşii, imaginea aceasta absolut dezagreabilă cu foarte multe sticle, pet-uri şi alte deşeuri care pot fi reciclabile. Acest proiect este destinat să acopere colectarea şi reciclarea a aproximativ 7 miliarde de pet-uri pe an, ceea ce este foarte important, atât pentru mediu, cât şi pentru economie.”
Cum se va face colectarea ambalajelor la țară sau în magazinele mici de la parterul blocurilor?
Pentru că aici nu există automate de colectare a pet-urilor, sticlelor și dozelor de băuturi, comercianții le vor colecta manual, a explicat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
De la micii comercianți, ambalajele vor fi duse la centrele speciale de colectare și numărare. Magazinelor nu li se va plăti doar garanția, ci și tariful de gestionare, adică o sumă pentru fiecare ambalaj cu logo-ul specific pe care îl vor primi de la clienți.
Primul centru de colectare și numărare a ambalajelor colectate prin Sistemul Garanție Returnare va funcționa la Bonțida, în județul Cluj. Din ianuarie, va fi creat un centru similar și în București.
Sursa foto: Facebook / Returo SGR