Confidenţialitate

De ce vrea coaliția majorarea pragului de licitație pentru servicii publice. Inițiator proiect: „Au crescut prețurile, adaptăm și prevederile” | AUDIO

137 de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR au inițiat un proiect de lege prin care se modifică regulile de contractare de servicii și lucrări, direct, fără licitații, de către instituțiile publice.

Astfel, pragul financiar de la care ar trebui să fie organizată o licitație pentru construirea unui obiectiv ar putea crește de la 450.000 de lei la 5 milioane de lei.

Cei 137 de aleși propun ca pragul de la care trebuie organizată o licitație pentru achiziția de servicii și bunuri să crească de peste 3 ori, de la 135.000 de lei la 500.000 de lei și de peste 10 ori în cazul contractorii de lucrări, de la 450.000 de lei la 5 milioane de lei.

Unul dintre semnatarii proiectului, deputatul liberal Gabriel Avrămescu, spune că un argument este creșterea prețurilor la materiale de construcții:

„E nevoie de o flexibilizare atât în ceea ce privește partea de termene și de praguri pentru că am văzut cu toții în momentul de față cum a crescut și prețul materialelor de construcții, am văzut blocajele care apar în procesul de achiziții.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputatul Gabriel Avrămescu pune intenția de a face achiziții publice cu reguli mai puțin stricte și pe seama faptului că, prin PNRR, România trebuie să construiască mult și repede:

„Intenția e legată o dată și de PNRR, pe de altă parte, cel puțin în partea de bunuri și servicii, unde plafonul de 135.000 lei fără TVA era un plafon destul de scăzut pentru că acolo cam toate bunurile au început să se scumpească și în momentul de față trebuie să adaptăm și prevederile în sensul ăsta.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul mai prevede și că autoritatea publică ce face achiziție trebuie să anunțe intenția pe site-ul propriu sau pe SEAP doar dacă valoarea produsului sau lucrării depășește 300.000 de lei, respectiv 3 milioane de lei.

Fost ministru al Economiei din partea USR, Claudiu Năsui spune că proiectul poate da liber la achiziții frauduloase:

„E vorba de prioritățile acestor două partide, PSD și PNL, de a putea să fraudeze banii publici mult mai ușor. Toate țările din Uniunea Europeană implementează programe de tip PNRR, a fost o inițiativă a Uniunii Europene. Cu toate acestea nu vedem la niciuna genul acesta de probleme sau să vrea să crească pragurile sub care nu mai este nevoie să facă achiziții sau să publice anunțurile în SEAP.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul mai prevede că de verificarea acestor contracte din bani publici să răspundă Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

Primul criteriu de atribuire a contractelor ar trebui să fie cel mai bun raport calitate preț și abia apoi costul cel mai mic pentru un produs cumpărat.