V-ați întrebat însă cum grăsimile trans ne afectează sănătatea? Acestea contribuie la creșterea colesterolului rău în circulație – numit colesterol LDL. În timp, se va depune în pereții vaselor de sânge, acestea se vor îngusta, circulația va deveni din ce în ce mai slabă, iar țesuturile și celulele nu vor mai avea la dispoziție destul oxigen pentru a funcționa corespunzător. Astfel, crește riscul de infarct miocardic, atac vascular cerebral, dar și de diabet de tip 2. Pe lista afecțiunilor provocate de consumul grăsimilor trans se află și depresia, obezitatea, cancerul și probleme ale articulațiilor. Determină de asemenea și un comportament agresiv, irațional.
Grăsimile trans se pot găsi în numeroase alimente, dar mai ales în cele care sunt prăjite, precum cartofi prăjiți, gogoși, produse de patiserie, pizza, biscuiți, prăjituri, chipsuri, sticksuri sau margarină. Grăsimile trans nu sunt esențiale, deci nu sunt necesare corpului. Verificați dacă produsele alimentare pe care le cumpărați conțin
grăsimi trans sau uleiuri vegetale hidrogenate. Avem la dispoziție surse excelente de grăsimi sănătoase precum măslinele, nucile, migdalele, semințele de dovleac crude sau nuca de cocos crudă.