Confidenţialitate

De ce stopul cardiac apare frecvent dimineaţa

Cauzele exacte au fost intens studiate, iar de curând, o echipă internațională de cercetători a identificat o proteină în organismul uman al cărei nivel variază în funcție de ceasul biologic al corpului.

Variațiile proteinei respective au loc și în celulele miocardice, celulele inimii și astfel afectează sistemul electric al cordului care generează bătaile cardiace.

Nivelul acestei proteine este scăzut în cazul celor care suferă de insuficiență cardiacă, dar și în timpul dimineții, conducând la o instabilitate electrică la nivelul cordului, dereglând ritmul cardiac.

Se explică astfel de ce riscul opririi bătăilor inimii, adică riscul unui stop cardiac, este mai mare între orele 6 și 10 dimineața.

Stopul cardiac reprezintă o cauză majoră de deces chiar și în rândul persoanelor tinere între 35 și 44 de ani. Intervenția rapidă presupune manevre de resuscitare eficiente și șocuri electrice.

Această descoperire ar putea conduce către o metodă de prevenire a stopului cardiac, prin inventarea unui medicament care să mențină ridicat nivelul proteinei implicate în legătura dintre ritmul zi-noapte și stopul cardiac.

Momentan, metodele de prevenție presupun un stil de viață sănătos și respectarea medicației prescrise de către medic.

Puteți salva viața unui om aflat în stop cardiac învățând metodele de prim ajutor și cunoscând locurile din spațiile publice unde se găsesc defibrilatoare automate care pot fi folosite rapid de către oricine în cazul unei urgențe.