Confidenţialitate

De ce sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie

Crăciunul – sărbătoarea care comemorează evenimentul nașterii lui Iisus Hristos din Fecioara Maria – este celebrat de majoritatea creștinilor pe data de 25 decembrie, potrivit calendarului Gregorian. Există două teorii majore cu privire la motivul pentru care Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie. Una, numită uneori ipoteza „istoriei religiilor”, sugerează că sărbătoarea Crăciunul a apărut pentru a înlocui una sau mai multe sărbători păgâne. Cealaltă teorie, numită adesea ipoteza „calculului”, sugerează că primii creștini au folosit o formă de calcul pentru a ajunge la data de 25 decembrie ca zi de naștere a lui Iisus Hristos, potrivit publicației Live Science.

Ipoteza „istoriei religiilor”

Documentele antice indică faptul că o sărbătoare dedicată lui Sol Invictus, un zeu al soarelui, a avut loc în Imperiul Roman pe 25 decembrie, ridicând posibilitatea ca aceasta să fi fost înlocuită de Crăciun. De asemenea, la mijlocul lunii decembrie a existat un festival păgân numit Saturnalia, care s-a desfășurat pe parcursul mai multor zile.

Cu toate acestea, există unele probleme pe care le ridică așa-numita teorie a istoriei religiilor: Este posibil ca creștinii să fi sărbătorit ziua de naștere a lui Iisus pe 25 decembrie înainte de crearea sărbătorii Sol Invictus, a scris Paul Bradshaw, profesor emerit de teologie la Universitatea Notre Dame, într-un articol publicat în cartea „The Oxford Handbook of Christmas” (Oxford University Press, 2020), menționează Live Science.

Ipoteza „calculului”

Cealaltă teorie, ipoteza calculului, se bazează pe ideea că primii creștini au calculat ziua de naștere a lui Iisus prin adăugarea a nouă luni la o zi pe care o considerau ziua concepției lui Iisus, scrie Live Science. O posibilitate este ca unii dintre primii creștini să fi crezut că ziua crucificării lui Iisus a avut loc pe 25 martie și au adăugat nouă luni pentru a ajunge la 25 decembrie. Aceasta înseamnă că primii creștini au considerat data crucificării lui Iisus ca fiind data concepției, a scris profesorul Paul Bradshaw, într-un articol publicat în cartea „The Oxford Handbook of Christmas”, menționat de Live Science.

O dovadă pentru această ipoteză este o inscripție din secolul al III-lea pe o statuie care oferă calcule pentru când ar trebui sărbătorit Paștele și are o inscripție pe care se menționează că Iisus a fost crucificat pe 25 martie în anul 29, a scris Bradshaw în articolul său. (Cercetătorii tind să creadă că Iisus, care a murit la vârsta de 33 de ani, s-a născut în jurul anului 4 î.Hr.)

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Legenda lui Moș Crăciun