Confidenţialitate

De ce s-au îndrăgostit milenialii de Kombucha? (P)

Dacă în ultima vreme ți se pare că auzi peste tot cuvântul kombucha și mereu se găsește câte un prieten sau o cunoștință să îți povestească despre beneficiile kombucha, să știi că nu ți se pare. Frenezia Kombucha abia a început și cei mai încântați de efectele resimțite de la consumul ei regulat sunt milenialii.

Dar cine sunt milenialii?

Înainte de a vorbi despre kombucha și beneficiile sale, să înțelegem cine sunt milenialii (sau generația Y) și dacă și tu faci parte dintre ei. Un prim criteriu de bifat ar fi anul nașterii – iar pentru mileniali acesta este cuprins între începutul anilor ’80 și sfârșitul anilor ’90. Însă, deși mulți s-ar opri aici, se pare că fiecare generație are atributele ei, iar pentru mileniali se decantează ideile clare pe care le au despre ei și despre ce-i împlinește și, mai mult decât atât, își doresc și încearcă să contribuie la o lume în care sustenabilitatea și valorile sociale sunt primordiale.

Valorile milenialilor și kombucha merg mână în mână

Așa că milenialii sunt o generație care se caracterizează prin faptul că a dezvoltat o conștientizare pozitivă a unor aspecte precum ecologismul, viața sănătoasă și alimentația sănătoasă.

Deși le place ceea ce este nou, caută să se reîntoarcă la acele lucruri din trecut care le aduc bunăstare: ieșirile în natură și limitarea tehnologiei, socializarea reală, iar în materie de alimentație se reîntorc la plantarea propriilor legume și ierburi, coptul pâinii cu maia sau chiar kombucha.

Cum arată consumul de kombucha la nivel global?

În Statele Unite, 51% din generația milenialilor consumă regulat Kombucha, o băutură de fapt veche de 2000 de ani, supranumită și “elixirul vieții”, redescoperită acum și savurată pentru beneficiile pentru sănătate, dar și pentru gustul ei delicios, ușor acidulat.

Însă nu doar SUA înregistrează o creștere a consumului de Kombucha, popularitatea sa crescând semnificativ și în Europa și Asia unde această băutură fermentată câștigă (sau recâștigă) adepți.

În Germania, de exemplu, consumul de kombucha a crescut cu 20% în ultimul an, în timp ce în Marea Britanie, tot mai multe cafenele și restaurante o includ în meniurile lor. De asemenea, în Australia, această băutură a devenit un favorit al celor care caută opțiuni sănătoase și naturale.

În Spania, consumul de Kombucha a crescut cu peste 15% anual, în special în orașele mari precum Madrid și Barcelona, unde este tot mai prezentă în cafenele și magazine de produse naturale.

Așadar, kombucha este din ce în ce mai dorită și mai căutată, fapt demonstrat și de creșterea semnificativă a producătorilor de Kombucha și a diversificării tipurilor de arome.

Ce este Kombucha?

Este o băutură fermentată, pe bază de ceai negru și verde  cu ajutorul unei culturi de kombucha. Rețeta de bază cuprinde 4 ingrediente: cultura de kombucha (starter, adică un fel de maia), apă, ceai și zahăr. În timpul fermentării se produc în principal probiotice – compuși ce ajută la refacerea florei intestinale și menținerea sănătății sistemului digestiv.

Beneficiile Kombucha

Înainte de a le menționa propriu-zis, ar fi bine să atragem atenția la un aspect important: putem să ne bucurăm de beneficiile acestei băuturi doar în cazul unei kombucha adevărate: nefiltrată și nepasteurizată – o băutură ce se păstrează cel mai bine mereu la rece.

•  Reglează tranzitul intestinal

Fiind mai atenți la corpul și starea lor de sănătate, milenialii au constatat că lipsa de timp și mâncatul pe fugă se traduce într-o alimentație deficitară, iar constipația și balonarea au fost doar două dintre consecințele firești.

Pentru reechilibrarea digestiei și florei intestinale, recurg la consumul regulat de kombucha, tocmai datorită conținutului de probiotice – bacterii vii atât de benefice. O floră intestinală sănătoasă înseamnă și un tranzit regulat, iar balonarea este vizibil redusă sau chiar eliminată.

•   Ajută la digestie

Probioticele nu sunt singurii compuși care se obțin în timpul procesului de fermentare. Pe lângă acestea, sunt și enzimele digestive care pot ajuta la descompunerea alimentelor în componente mai mici, facilitând astfel absorbția substanțelor nutritive în tractul digestiv. Și nu doar atât, acizii organici conținuți de kombucha pot avea și ei efecte pozitive asupra digestiei prin echilibrarea pH-ului în stomac și facilitarea procesului de descompunere a alimentelor.

•    Ajută la detox

Atunci când este preparată cu ceai de cea mai bună calitate, kombucha este natural bogată în polifenoli – micronutrienți ce pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la neutralizarea radicalilor liberi din organism. Un rol esențial în detoxifiere îl joacă de fapt microbiomul sănătos. Milenialii știu acum că eliminarea substanțelor toxice din organism (detoxul) se face natural de către organism și este important să fie ajutat în acest proces. Kombucha este un aliat de încredere aici.

•    Dă energie

Pentru că are: teină – din ceai negru, vitamine B, minerale – fier și magneziu, probiotice (un microbiom intestinal sănătos influențează absorbția nutrienților și sprijină un sistem digestiv eficient, ceea ce contribuie la niveluri mai bune de energie), acizi organici antioxidanți și pentru că te hidratează.

•    Ajută la slăbit

Ciuperca Kombucha pentru slăbit? Da, pierderea în greutate poate fi o consecință a unui consum regulat de kombucha, însă milenialii știu că acest lucru este posibil doar prin alinierea mai multor obiceiuri bune precum: mișcarea regulată, un regim alimentar echilibrat și minim 8 ore de somn. Întorcându-ne la kombucha – bacteriile sănătoase din aceasta pot descompune fibrele, pot tăia pofta de mâncare și pot regla absorbția grăsimilor. Cu alte cuvinte: probioticele pot ajuta la absorbția mai multor lucruri bune și la împiedicarea absorbției celor rele, generând și o senzație de sațietate pe termen mai îndelungat. Conținutul ei de antioxidanți din ceaiul verde poate de asemenea susține metabolismul, ajutându-l să ardă mai multe calorii.

În concluzie, dacă te-ai întrebat de ce tot auzi despre Kombucha și de ce mulți dintre cunoscuții tăi îți povestesc despre beneficiile ei, află că entuziasmul pentru această băutură abia a început și este alimentat în special de mileniali. Iar cu toate beneficiile de mai sus, nu este de mirare că pentru aceștia, kombucha a fost dragoste la prima degustare.