Din ce în ce mai puțini români își fac polițe de asigurare a locuințelor, deși acestea sunt obligatorii prin lege, iar primarii nu se înghesuie să sancționeze aceste contravenții.
De ce s-a ajuns în această situație, a explicat Emil Drăghici, primarul Vulcana-Băi, județul Dâmbovița, în cadrul emsiunii Drum cu prioritate, la Europa FM.
Acesta spune că legea nu este bună. Emil Drăghici arată că „trebuia foarte bine, dacă am 100 de lei impozit pe clădiri, partea respectivă să fi fost dusă către un fond public pentru această despăgubire, pentru că mai departe cetățeanul merge în relație cu un privat”.
Întrebat dacă a dat în ultima lună vreo amendă, primarul a spus: „Nu am dat de când s-a înființat legea, și nu voi da în această situație”.
„Privind asigurarea obligatorie a locuințelor nu cred că va fi în România un primar nebun să dea vreo amendă că nu a făcut cineva asigurare obligatorie” – a mai spus acesta.
Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare, iar cei ce nu o fac, pot fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.
Conform statisticilor PAID, societatea care emite polițele de asigurare obligatorie a locuințelor, la sfârșitul lunii august, erau înregistrate doar 1,65 milioane de contracte, din totalul de 8,9 milioane de locuințe din România.
Contractele pentru asigurarea locuințelor sunt în scădere cu 3,2% față de 1 ianuarie și cu 4,62% față de luna august a anului 2016.
Polița de asigurare se face în limita sumei de 10 – 20 de mii de euro, în funcție de structura construcției locuinței asigurate.
Printre cei mai mari acționari ai asigurătorului PAID, se numără Astra, Groupama, Generali România, Carpatica Asig și UNIQA România.
Cele mai asigurate zone sunt Transilvania și Capitala. La polul opus se află Bucovina și Maramureș.
Inteviul integral poate fi ascultat mai jos: