Poate apărea în orice zonă a corpului, dar mai ales pe spate la bărbați sau pe gambă la femei. Persoanele roşcate cu pielea deschisă la culoare prezintă un risc crescut de melanom chiar şi în absenţa oricărei expuneri la soare.
Studiul condus de cercetători din Israel și Statele Unite a demonstrat faptul că gena care determină culoarea roşie a părului poate cauza formarea unui melanom, indiferent de expunerea la razele ultraviolete, considerate principalul factor de risc pentru apariţia acestui tip de cancer de piele. Bineînțeles, în cazul expunerii la raze ultraviolete, riscul este și mai mare.
Melanina este pigmentul care oferă culoare pielii, ochilor şi părului. De asemenea, protejează straturile profunde ale pielii de razele solare. Cercetarile au evidentiat o legatura intre culoarea parului rosu, si mutatia unei gene care codifica producerea de melanina.
Studii realizate pe șoareci au descoperit că şoarecii roşcaţi prezintă un risc crescut de a dezvolta un melanom spre deosebire de şoarecii negri şi albinoşi, la care acest tip de cancer rămâne destul de rar.
Se recomandă limitarea expunerii la razele ultraviolete şi consultarea frecventa a unui medic dermatolog pentru persoanele roşcate. Aproximativ 130.000 de cazuri noi de melanom sunt diagnosticate în fiecare an pe plan mondial.