Confidenţialitate

De ce pastilele cu iod sunt recomandate doar persoanelor până în 40 de ani? Explicația medicului Gindrovel Dumitra | AUDIO

Tot mai mulți români se interesează la medicul de familie și în farmacii despre ce au de făcut pentru a-și procura pastilele cu iod. Acestea se eliberează gratuit, pe bază de rețetă și doar persoanelor care au până în 40 de ani. Farmaciștii spun că mulți au încercat să obțină pastilele fără rețetă. Criticat după ce i-a îndemnat să se prezinte cât mai repede la medicul de familie pentru rețete, ministrul Sănătății a ținut să precizeze că pastilele cu iod trebuie luate doar dacă apare un incident nuclear.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Peste 2500 de farmacii eliberează gratuit pastilele cu iod, pe baza rețetei de la medicul de familie

Sunt 2500 de farmacii de unde pot fi luate gratuit, cu rețetă de la medicul de familie, pastilele cu iod. Deocamdată, oamenii vin să se intereseze, spune Simona George, farmacistă la o farmacie din zona Ștefan cel Mare din București.

„M-au întrebat, de fapt, care este procedura și i-am rugat să ajungă la medicul de familie și să vină cu rețetă. Deocamdată, noi în această locație nu am eliberat nicio pastiluță”, a spus farmacista.

Florentina Mihăiță: Sunt și persoane care au cerut pastile de iod fără rețetă?

Farmacistă: „Da, mulți. Sunt mai mulți cei care au întrebat sau au vrut să cumpere fără să fie informați și fără să aibă toate datele corecte. Și noi eram vinovați că nu le dădeam. Nu înețelegeau că de fapt nu e o simplă vitamină. Nu fac diferența”.

La ridicarea pastilelor cu iod din farmacii, fiecare persoană va semna un acord prin care e informată în privința efectelor adverse ale acestor comprimate. Ele trebuie luate doar în caz de incident nuclear, în câteva ore de la producerea acestuia și doar în doza recomandată de medicul de familie.

De ce sunt recomandate doar persoanelor până în 40 de ani?

„La peste 40 de ani, capacitatea de absorbție a iodului este foarte redusă pentru că ea este deja saturată cu iod de-a lungul vieții. Practic, riscul de a dezvolta cancer tiroidian este mai mare cu cât vârsta este mai mică și invers”, a explicat la Europa FM medicul Gindrovel Dumitra.

Alexandru Rafila a fost criticat de medicii de familie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a fost criticat de medicii de familie, după ce a îndemnat populația să meargă cât mai repede la doctor să ia rețeta pentru pastilele cu iodură de potasiu.

„Au început să sune telefoanele tuturor medicilor de familie din țară să ceară pastilele de iodură de potasiu. Unii au înțeles că trebuie să le și înghită”, a spus Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Raluca Zoițanu.

Medicul Gindrovel Dumitra: Nu putem elibera rețetele într-o singură zi

„Gândiți-vă că în acest interval de timp la cabinetele noastre sunt programați pacienții cu boli cronice și, mai ales, pacienții cu boli acute. Eliberarea rețetei pentru ridicarea din farmacii va fi un proces continuu”, a spus medicul Gindrovel Dumitra.

Criticat inclusiv de către colegii din coaliția din guvernare, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a ținut să explice, din platoul unei televiziuni, că e bine ca oamenii să aibă la îndemână aceste pastile, adică acasă, deoarece „în cazul unei crize, timpul va fi foarte scurt şi se crează panică”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Panică printre oameni după îndemnul lui Rafila legat de pastilele de iod. Medic de familie: „Sună toate telefoanele, unii au înțeles că trebuie să le și înghită”