Diana Spencer a fost numită ‘Prinţesa inimilor’ în urma implicării ei în nenumărate cauze umanitare. De exemplu, în 1997, cu puţin timp înainte să moară, Diana ajunge în Angola pentru a milita împotriva folosirii minelor anti-personal.
Poza în care prinţesa poartă cască de protecţie şi vestă balistică a făcut înconjurul lumii. A urmat o vizită în Bosnia, pentru a-i sprijini pe cei de la organizaţia ‘Supravieţuitorii Minelor Terestre’.
Diana a încercat să convingă omenirea să renunţe la minele anti-personal, explicând că acest tip de armă continuă să ucidă şi să schilodească multă vreme după încheierea războiului în care au fost folosite. Mai grav este că cele mai multe victime sunt copii. Curiozitatea vârstei, dorinţa de joacă şi minele uitate după război formează o combinaţie letală. Prinţesa Diana a murit cu un an înaintea semnarii Tratatului de la Ottawa, pentru care a militat cu toate puterile.
Prin acel tratat, Naţiunile Unite făceau apel la marii producători de mine, printre care S.U.A., China, Korea de Nord şi Rusia să renuţe la aceste arme.
Mai multe personalităţi ale vieţii politice îşi amintesc, de fiecare dată când au ocazia, de curajul arătat de Lady Diana şi mai ales de implicarea ei în cauzele delicate.
‘În 1987, când atât de mulți încă mai credeau că SIDA se poate transmite prin atingere, Prințesa Diana a șezut pe patul unui bolnav de SIDA și l-a ținut de mână. Ea a arătat lumii întregi că bolnavii de SIDA nu merită izolare, ci compasiune și bunătate. Lucrul acesta a ajutat la schimbarea opiniei întregii lumi și le-a adus speranțe bolnavilor de SIDA.’, sublinia Bill Clinton rolul prinţesei în lupta contra HIV/SIDA.