Pemierul Marii Britanii, Theresa May, a convocat marţi alegeri legislative anticipate pentru data de 8 iunie.
Şefa Guvernului de la Londra a subliniat că ţara are nevoie de siguranţă, stabilitate şi o conducere puternică după referendumul pentru ieşirea din UE.
Care este, însă, relevanța anunțului făcut astăzi de Teresa May?
Jurnalistul Christian Mititelu, analist de politică externă a explicat pentru Europa FM că prin aceste alegeri, Theresa May își consolidează și își prelungește actualul mandat.
“Theresa May se află în situația în care a moștenit mandatul de la David Cameron, care a demisionat. Deci, ea nu a trecut prin alegeri pentru a obține acest mandat și i s-a reproșat acest lucru chiar de către partidele de opoziție. Deci, ea se prevalează de această critică pentru a convoca alegeri, care îi permit să rămână la putere până în 2022. Deci îi dau doi ani în plus față de cât ar fi durat actualul mandat. Asta înseamnă că va fi la guvernare chiar în perioada în care dificilă în care se vor stabili condițiile în care Marea Britanie iese din Uniunea Europeană și perspectivele colaborării viitoare” – a declarat Christian Mititelu.
Potrivit jurnalistului Christian Mititelu, din punct de vedere politic, organizarea unor alegeri parlamentare anticipate e o decizie bună pentru Theresa May, având în vedere că ea are și un program politic diferit de cel al domnului Cameron. În unele chestiuni are o viziune mai de dreapta, în altele e mai nuanțată.
De exemplu, doamna May dorește să introducă cât mai multe licee, la care să se intre prin concurs, pentru că sistemul actual ar ține pe loc elevii cu performanțe mai bune, pentru că învață la un loc cu cei cu performanțe mai puțin bune. Această inițiativă, de exemplu, a stârnit critici, mai ales din partea partidelor mai de stânga, care spun că e un sistem elitist, selectiv, care n-ar trebui să existe. Dar doamna May crede că tocmai acest lucru dă o șansă elevilor care provin de medii devaforizate să meargă la facultate, ceea ce în prezent nu e foarte ușor.
“Prin aceste alegeri anticipate, guvernul – care se pregătește de negocierile foarte importante cu UE – are un mandat mai clar, decât cel prin care continuă un mandat preluat de la David Cameron, care a riscat atât de mult convocând un referendum pe care l-a pierdut.
Aceste alegeri pot să însemne și un nou guvern, o remaniere, fără să dea impresia că există o criză, sau că e nemulțumită de anumiți miniștri. Vom vedea. E posibil ca în anumite circumscripții candidații partidului să nu mai fie selecționați, să fie alții, poate că vor fi mai puțini deputați favorabil rămânerii în Uniunea Europeană, ceea ce oricum nu mai contează … dar sunt unii care vor o ieșire din UE mai puțin intempestivă și nu foarte costisitoare. Vom vedea care va fi componența viitorului grup parlamentar conservator și în ce măsură alegerile pot schimba un pic echilibrul din cadrul partidului”- a declarat pentru Europa FM, Christian Mititelu.
Pe de altă parte, alegerile anticipate consolidează poziția Theresey May și a guvernului său, care va avea mai multă autoritate – a adăugat Christian Mititelu. Asta se întâmplă în condițiile în care opoziția laburistă este într-o stare aproape jalnică în momentul de față, din cauza disensiunilor interne, ceea ce îi va permite Theresei May să aibă – potrivit sondajelor de opinie – o victorie confortabilă și să obțină o poziție mai dominantă în Parlament.
Interviul cu Christian Mititelu poate fi ascultat aici: