Mai mult de o treime din fructele și legumele BIO din Uniunea Europeană ajung la gunoi anual.
Motivul: sunt prea mici, sunt deformate ori neatrăgătoare pentru cumpărători. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de universitatea Edinburgh din Marea Britanie, citat de BBC.
Cercetătorii spun că educarea consumatorilor ar putea încuraja și vânzarea legumelor și fructelor mai urâte, astfel încât să nu ajungă în tomberon.
Până la casa de marcat, legumele și fructele din rafturile supermarketurilor trec printr-o selecție. Atât a comerciaților, cât și a cumpărătorilor.
Astfel, în fiecare an, 50 milioane de tone ajung la gunoi. O risipă – spun fermierii.
Potrivit studiului citat de BBC, unele produse se aruncă înainte ca acestea macăr sa ajunga pe rafturile – ori sunt urâte, ori nu atrag privirile clienților.
Fermierii care au contracte cu diferite supermarketuri cultivă de obicei mai multe legume sau fructe decat sunt obligati să furnizeze, tocmai pentru că o parte din alimente vor fi fi vândute.
Cercetătorii propun noi campanii pentru informarea consumatorilor.
De exemplu, în Mare Briatanie s-a încurajat consumul de banane lovite, cu pete negre, dar si de fructe de avocado care nu aveau forma perfecta.