„The London Bridge is Down”, în traducere „Podul Londrei a Căzut”. Așa a fost anunțată moartea Reginei Elisabeta a II-a și totodată este numele de cod al protocolului urmat odată ce Suverna s-a stins. Planurile, gândite încă din anii ’60, cuprind foarte detaliat toată succesiunea de evenimente ce va fi urmată în următoarele 10 zile.
Conform protocolului „The London Bridge is Down” este felul în care șefa guvernului britanic Lizz Truss a fost înștiințată de moartea Reginei, la vârsta de 96 de ani.
Planul urmat la moartea Reginei a fost pus la punct încă din anii 60, scrie presa britanică.
Pe lângă „London Bridge is Down” mai există și „Planul Unicorn”, care la rândul său a fost activat joi seară.
Acesta din urmă cuprinde protocolul care va fi urmat pentru transferul trupului neînsuflețit al reginei din Scoția, acolo unde s-a stins, către Palatul Buckingham și alte locuri simbolice unde va fi depus trupul Suveranei.
„Planul Unicorn” a fost gândit special în cazul în care decesul se va produce în Scoția.
Planul „The London Bridge is Down” a fost activat imediat după moartea Reginei și acoperă evenimentele care au loc în următoarele 10 zile.
După ce sicriul va fi transferat la Lodra va fi depus la Palatul Buckingham.
Între timp, noul rege Charles al III lea va vizita Edinburgh, Belfast și Cardiff pentru a participa la slujbe în memoria Reginei.
În ziua cinci, sicriul va fi transfera la Westminster Hall, unde va fi depus pentru patru zile.
În ziua funeraliilor, vor fi scoase din sicriu bijuteriile regale și curățate iar ziua va fi declarată drept zi festivă la nivel național.
În aceeași zi, clopotele Big Ben vor ba bate. Trupul Reginei Elisabeta a II-a va fi depus în Capela de la Casteul Windsor.
Citește și: 8 lucruri pe care nu le știai despre Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii
Foto: Shutterstock