Confidenţialitate

De când sunt crescuţi doar de tatăl lor, Sorin, Denisa şi Georgiana sunt mult mai liniştiţi

Sorin, Denisa şi Georgiana au realizat în miez de noapte că mama lor i-a părăsit.

Profesorii spun că cei trei copiii sunt cuminţi şi învaţă bine, dar că au rămas cu o timiditate specifică celor care au văzut prea multe, prea devreme.

Poate suna cinic, dar de când copiii sunt crescuţi doar de tatăl lor, nu lipsesc de la ore şi au note mai bune.

"Într-un mod aproape miraculos, din salariul minim pe economie, tatăl le asigură minimul necesar şi strânge leu cu leu pentru a reperara acoperişul prin care plouă.

“Să învăţ mai bine, să fie tati sănătos să ne crească şi să am un laptop”, sunt cele trei dorinţe ale lui Sorin.

Sorin are 12 ani şi mulţi copii de vârsta lui şi-ar dori un laptop. Dar primele două dorinţe ascund nişte experienţe de viaţă care au venit prea devreme. Băiatul a fost crescut în ultimii ani doar de tatăl lui, după ce mama i-a părăsit în plină noapte.

“Pe tatăl tău, pentru ce îl admiri cel mai mult? – Că se străduie să ne crească. Să avem rechizite. Să mergem la şcoală, să avem haine curate. Că se duce la muncă, să aibă grijă de noi. Crezi că e complicat? – Da”, spune Denisa despre tatăl ei.

Denisa are doar 10 ani. Dar chiar şi aşa, pentru ea e clar ca lumina zilei că părintele ei să străduie să fie în acelaşi timp tată şi mamă. Încearcă să îl ajute cât poate şi fără să îşi dea seama, a început să preia din atribuţiile mamei. Printre altele, o ajută pe sora ei de 7 ani să îşi facă temele.

“Tati ştie să facă mâncare? – Da. Face mâncare, spală vasele și aragazul, pune haine la mașină… – Și din ce face el mâncare, ce îți place cel mai mult? – Piure-ul. – Dar care e cea mai bună mâncare pe care ai mâncat-o vreodată? – Sarmale. – Şi cine le-a făcut? – Tati. – Ce fel de om e tati? – Bucătar. – Tati e om bucătar? – Da”, îşi descrie Georgiana, în vârstă de 7 ani, tatăl.

De fapt, tatăl celor trei copii munceşte din greu, la o fabrică de cherestea. Dar cum Georgiana îl tot vede prin bucătărie, a ajuns la concluzia că Mihai ar putea fi bucătar. Omul munceşte pe salariul minim şi bonuri de masă şi ar face orice să îşi ţină copiii la şcoală.

“Tatăl tău ce te învaţă pe tine? – Mi-a zis să fiu respectuos cu oamenii din jur. Și să învăţ bine să nu ajung că el, să trag toată ziua de lemne. – Ai fost vreodată la el la muncă? – Am fost, da. Se auzeau pe acolo numai camioane, tractoare, zgomote tot felul. – Ți-a explicat cam ce face el acolo? – Da. – Și cum ți se pare? – Greu”, spune Sorin.

Denisa nu a fost niciodată în fabrică în care lucrează tatăl ei, dar îl vede cât de obosit se întoarce de la muncă. Ce credeţi că ar vrea pentru tatăl ei?

“Să îşi găsească alt loc de muncă. Unde muncește el acum e greu și el a muncit și în alte locuri. Aș vrea să își găsească altceva mai ușor”, îşi doreşte Denisa pentru tatăl ei.

Şi profesorii celor trei copii sunt conştienţi de eforturile tatălui. Dascălii spun că Mihai este un model pentru ceilalţi părinţi şi că Sorin, Denisa şi Georgiana nu ar fi avut nicio şansă să depăşească trauma de acum câţiva ani fără sacrificiile făcute de tatăl lor.

Corina Dogaru este învăţătoarea Denisei, dar îi cunoaşte foarte bine pe toţi membrii familiei.

“Există mai mult interes acum din partea tatălui, de când au rămas toate responsabilităţile pe umerii lui. Denisa participă la tot ce înseamnă activitate extrașcolară. Este un copil bun, cu potențial foarte bun. – A lipsit vreodată nemotivat? – Niciodată. Și dacă a lipsit, absența ei a fost anunțată de către tată.

Se interesează și de evoluția sau regresul pe care ar putea să îl aibă la școală. Are mereu pachețel. Dacă se întâmplă să îl uite, că e copil, îmi cere mie bani de mâncare și tatăl mi-i returnează imediat”, spune Corina Dogaru, învăţătoarea Denisei.

Nu e uşor pentru un bărbat să crească singur trei copii, dintre care două fete. Cu devotament şi răbdare, omul a preluat din mers toate atribuţiile mamei. Locuiesc cu toţii într-o cămăruţă în care, pe deasupra, mai şi plouă. Dar Mihai e decis să răzbească pentru copiii lui. Pentru că visurile lor sunt şi visurile lui.

“Ei sunt viaţa mea, ce să le fac? Pentru ei mă ţine Dumnezeu sănătos. Să îi fac mari”, spune Mihai despre copiii săi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Urmează-ţi Visul”, o campanie realizată cu sprijinul OMV Petrom