Confidenţialitate

Cine nu are autorizație de securitate la incendiu riscă amenzi

Începând cu 1 octombrie 2017, autorizațiile de securitate la incendiu devin obligatorii. Se schimbă legea, și nu se mai aplică termenul de grație acordat proprietarilor de construcții noi. Până acum puteau deschide noi amplasamente fără să primească autorizația ISU, dacă actele erau depuse în acest sens.

Potrivit legii, cine pune în funcțiune o construcție nouă, fără să aibă autorizația de securitate la incendiu a construcțiilor și amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinație, riscă amenzi cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei.

În cazul în care e constatată încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situații de urgență pot decide oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor. Această sancțiune nu este condiționată de existența autorizației de securitate la incendiu.

IGSU precizează că în primele opt luni ale anului 2017 s-au depus eforturi susținute pentru soluționarea celor 22.969 de solicitări în vederea emiterii avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu. S-au dat și amenzi de 12 milioane de lei.

În urma verificării documentațiilor tehnice și a lucrărilor din teren, la nivel național au fost emise 3.643 de avize de securitate la incendiu și 2.086 de autorizații de securitate la incendiu. De asemenea, în perioada 1 ianuarie — 31 august a.c., inspectorii de prevenire au derulat 27.717 acțiuni de îndrumare și control, pe timpul cărora au aplicat 9.520 de amenzi în cuantum de 12,2, milioane lei“, se arată într-un comunicat de presă al IGSU.

Legea intră în vigoare la aproape 2 ani de la tragedia din Colectiv, când s-a descoperit că respectivul club care a ars nu avea autorizație la incendiu și nici destule ieșiri de urgență. 65 de oameni au murit atunci, din cauza incendiului provocat de câteva artificii.