Ambasada României în Regatul Danemarcei va marca în acest an Ziua Națională a României – 1 Decembrie, printr-un concert extraordinar susținut de către celebrul Violonist Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezur, alături de talentata pianistă Sînziana Mircea. Concertul prezentat se numește „Odă Bucuriei”- celebra Simfonie a 9-a de Ludvig van Beethoven, transcripție pentru vioară și pian de Hans Sitt, pe versuri de Friedrich Schiller, program ce a fost prezentat publicului din România în ediția a XI-a a Turneului Internațional Stradivarius 2021.
Imnul României, într-o abordare unică, va fi interpretat de Violonistul Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu acompaniat la pian de pianista Sînziana Mircea, în preambulul concertului susținut în incinta uneia dintre locațiile istorice cu tradiție din statul de reședință, Sølyst – Den Kongelige Skydebane, în prezența unui public numeros alcătuit din oficiali ai țării gazdă, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în capitala daneză, ai instituțiilor și organizațiilor internaționale, ai mediului de afaceri și academic, precum și ai comunității de români din Danemarca. Recitalul va fi transmis, totodată, și live pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei României la Copenhaga.
¬Organizarea acestui recital extraordinar la Copenhaga cu ocazia Zilei Naționale a României este un prilej de imensă bucurie. Într-un an cu o încărcătură emoțională deosebită în întreaga lume, în contextul generat de pandemia de Covid-19, mesajul muzical transmis de Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea, la mai bine de 250 de ani de la nașterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven reprezintă un îndemn la pace, solidaritate și speranță, simboluri europene mai actuale ca niciodată. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi romani, oriunde v-ați afla”, declară Alexandru Grădinar, Ambasadorul României în Regatul Danemarcei și Islanda.
“ODĂ BUCURIEI”- Este un proiect muzical provocator, în care doi muzicieni își asumă întreaga încărcătură emoțională și muzicală a Simfoniei a9a de L.v.Beethoven. Transcripția încredințează viorii și pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenți, în mod normal, pe scenă la un asemenea program: orchestra simfonică, corul, cei patru soliști, dirijorul…Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar și dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poți fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanțare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă și celestă. Suntem profund recunoscători și onorați că iată putem duce mesajul bucuriei și prieteniei și publicului de la Copenhaga, chiar de ziua noastră, a tuturor Românilor indiferent de unde ne aflăm. La mulți ani, România! La mulți ani, Români!”- declară Violonistul Alexandru Tomescu.
Interpretarea Imnului Național va precede Concertul „Odă Bucuriei”, un program de 75minute, renumit și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului și istoricului german, Friedrich Schiller. Simfonia a9a este una dintre cele mai renumite compoziții ale lui Ludwig van Beethoven, renumită și pentru că această simfonie este actualul imn oficial al Uniunii Europene, având premiera în 1827. Așa cum spunea și Sergiu Celibidache: “Beethoven, fiind surd atunci când a scris simfonia, a avut nevoie de o putere mare de spiritualizare pentru a fi sigur de frumusețea simfoniei lui.“
Simfonia este formată din patru părți: Allegro Ma Non Troppo /Scherzo /Adagio Molto e Cantabile /Finale -cor interpretând Odă Bucuriei.
Pianiasta Sînziana Mircea declara „Sunt extrem de emoționată și am un sentiment de bucurie și recunoștință imensă că împreună cu Maestrul Alexandru Tomescu mă aflu aici, pentru prima dată la Copenhaga, și vom aduce această propunere muzicală- Simfonia a 9a – “ODĂ BUCURIEI” de Ludwig van Beethoven, într-o transcripție pentru vioară și pian după Hans Sitt. Cred că Bucuria și Prietenia sunt cele mai puternice emoții ale unui om și vă invităm să le trăim împreună prin muzică. La Mulți ani, România!”
FOTO: Ioana Hameeda