Confidenţialitate

David Cameron recunoaște: a avut acțiuni într-un fond de investiții offshore (VIDEO)

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a recunoscut după trei zile de presiuni susținute că a avut de profitat de pe urma unui fond de investiții offshore înființat de tatăl său.

Inițial, după dezvăluirile din Documentele Panama, politicianul conservator a negat că ar fi deținut active în paradisurile fiscale.

Într-un interviu acordat postului de televiziune ITV, premierul a confirmat că a fost direct implicat în compania Blairmore Holdings, înregistrată în Republica Panama.

A deținut, împreună cu soția sa, acțiuni vîndute în 2010, cu puțin înainte de a deveni premier, cu un profit de 19,000 de lire sterline.

David Cameron a insistat că nu a încercat să evite astfel plata impozitelor.

“Nu am vrut să fiu acuzat că am interese ascunse”, a declarat premierul Marii Britanii.

Însă el a recunoscut că nu știe dacă o moștenire de 300,000 de lire pe care a primit-o de la defunctul său tată a fost sau nu obținută profitînd de regulile foarte relaxate din paradisurile fiscale.

“Nu știu de unde provine fiecare bănuț, iar de întrebat nu mai am cum să-l întreb pe tata”, a spus el.

https://www.youtube.com/watch?v=ovjoBPxXmIM

David Cameron și echipa acestuia dăduseră doar explicații parțiale în legătură cu afacerile intermediate de firma de avocatură Mossack Fonseca.

Mai întîi, Downing Street 10 a spus că dezvăluirile din Documentele Panama referitoare la tatăl premierului ar reprezenta “o chestiune privată”.

Purtătorul său de cuvînt a revenit apoi, anunțînd că David Cameron, soția acestuia și copiii lor nu au nici un fel de profit de pe urma unor fonduri de investiții offshore.

O a treia explicație a adăugat o nuanță: familia premierului “nu are cum să profite în viitor de pe urma unor companii sau fonduri de investiții din paradisuri fiscale”.

Pînă acum, David Cameron a refuzat să răspundă întrebărilor presei pe această temă.

Un student a reușit însă să-i ceară explicații, în cursul unei întîlniri publice.

“Sunt foarte curios, mai ales că aveți o experiență directă – ce ar trebui să facă statele Uniunii Europene ca să combată împreună evaziunea fiscală?”, a întrebat tînărul.

David Cameron a răspuns, între altele, că e nevoie nu numai de măsuri pan-europene, ci și de demersuri la nivel global în această privință.

De altfel, Londra va găzdui pe 12 mai un summit internațional anticorupție.

“Fiscalitatea și transparența se vor afla pe agendă. Nu e corect ca unele companii să-și pună profiturile la adăpost oriunde în lume, în loc să plătească taxe în țările în care obțin profiturile respective”, a continuat premierul Marii Britanii.

În trecut, David Cameron a fost acuzat că a intervenit personal pentru a modifica legislaţia europeană legată de transparenţa fondurilor offshore.

El a trimis în 2013 o scrisoare preşedintelui de atunci al Consiliului European, Herman van Rompuy, în care afirma că trusturile trebuie să fie tratate în mod diferit faţă de companiile offshore în legislaţia europeană de combatere a spălării de bani.

https://www.youtube.com/watch?v=2VylwyiEFWY