O sondă spațială pe care NASA a trimis-o în apropierea Soarelui a transmis primele date pe Terra.
Astronomii au aflat date surprinzătoare despre vântul solar – cel care poate perturba funcționarea sateliților și a dispozitivelor electronice de pe Pământ.
Botezată Parker, după numele omului de știință Eugen Parker (primul care a dezvoltat teoria vânturilor solare supersonice), sonda a fost lansată în 2018 cu scopul de afla secretele furtunilor solare.
După ce au analizat datele trimise de sondă, experții Agenției Spațiale Americane au constatat că vânturile solare nu sunt continue, așa cum credeau, ci formate din explozii haotice de materie, iar aceste particule se deplasează cu viteze de peste 500 de kilometri pe secundă și se răspândesc în sistemul solar.
Sunt atît de violente încât influențează câmpul magnetic, au constatat oameni de știință. Ei speră că înțelegerea acestui fenomen va ajuta la conceperea unor metode de prevenire a efectelor pe care furtunile solare le au asupra funcționării sateliților și a dispozitivelor electronice de pe Pământ.
NASA încearcă să afle și motivul pentru care coroana Soarelui e atât de fierbinte, de 200 de ori mai caldă decât suprafața propriu-zisă a Soarelui. Specialiștii cred că acest nivel nu poate fi generat de Soare, ci coroana ar avea o modalitate proprie de a se încălzi.
Sonda a ajuns la o distanță de 24 de milioane de kilometri de Soare, în condițile în care distanța medie între acest astru și Terra este de 150 de milioane de kilometri, iar în perioada următoare se va apropia și mai mult, la doar 6 milioane de kilometri.